Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στην περικοπή κονδυλίων σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν το κράτος...

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στην περικοπή κονδυλίων σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου

- advertising -

«Πράσινο φως» στις περικοπές κονδυλίων για παραβιάσεις του κράτους δικαίου «άναψε» το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφασή του να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας.

Ο μηχανισμός συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ελευθερία του Τύπου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία απόφαση-σταθμός

Η απόφαση αποτελεί σταθμό στην σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λαϊκιστικές, εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών για την παραβίαση του κράτους δικαίου.

-advertising-

«Η ολομέλεια του Δικαστηρίου απορρίπτει τις προσφυγές (της Ουγγαρίας και της Πολωνίας)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε σε πρόστιμο 1 εκατ. την ημέρα την Πολωνία για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Συνθήκης της ΕΕ, ύστερα από την άρνηση της Βαρσοβίας να αποδεχθεί την υπεροχή του Ευρωδικαστηρίου έναντι των εθνικών δικαστηρίων και να σεβαστεί τη νομολογία του πρώτου.

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζει και η Ουγγαρία. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν ασκήσει προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ ζητώντας την ακύρωση του μηχανισμού αιρεσιμότητας και είχαν παρέμβει η μία υπέρ της άλλης. Υπέρ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρενέβησαν από την άλλη το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μύλλερ δήλωσε από τη Βαρσοβία: «η απόφαση επιβεβαιώνει μια επικίνδυνη τάση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων του μπλοκ να υπερβαίνουν τις συνθήκες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι για παρακράτηση πόρων από την Πολωνία

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here