O νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος,σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής,μεταξύ άλλων μίλησε και για την προσωπική του ζωή, για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, τα προβλήματα που βίωσε ως νέος αλλά και τη σχέση του με τους γονείς του.
Ο Γιάννης Μόσχος αφηγείται και το πώς βίωσε την ομοφυλοφιλία του στο σχολείο. “Προσπαθούσα να το κρύψω, λέει, και να δείξω ότι είμαι στρέιτ. Όμως από 4 ετών συνειδητοποίησα ότι μου αρέσουν τα αγόρια και ότι πρέπει να το κρύβω. Καταλαβαίνετε τι έζησα. Ούτε στους φίλους μου δεν μπορούσα να το ομολογήσω. Είχα φίλο που καταλάβαινα ότι και αυτός ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το συζητήσαμε ποτέ. Φθάσαμε στα 22 μας για να το πούμε. Ηταν τέτοιος ο φόβος του περιβάλλοντος που μου δημιουργήθηκε μια ασφυξία για την πόλη μου (τη Θεσσαλονίκη).
Πρώτη φορά δημοσιοποιείται τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Ποιος είναι ο λόγος;
Ήταν γνωστό στον κύκλο μου. Συνειδητοποίησα όμως ότι δίσταζα να το πω δημόσια από δειλία. Αντιλαμβάνομαι ότι, έχοντας αυτή τη θέση, έχει σημασία να το πω ανοιχτά, δεν έχω πρόβλημα. Προφανώς όμως είχα παλιότερα πρόβλημα. Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;
Ο Γιάννης Μόσχος αναφέρεται και στους γονείς του και σημειώνει ότι «οι γονείς πάντα ξέρουν». Αλλά, όπως λέει, όταν κάποια στιγμή θέλησε να το πει στη μητέρα του, ένιωσε ότι δεν ήθελε να το ακούσει. Ήταν ο τρόπος της να το διαχειριστεί, λέει, και το σεβάστηκα.
Βιώσατε εκφοβισμό;
Όχι τόσο στο σχολείο, απαντά ο Γιάννης Μόσχος. Πολύ μπούλινγκ έφαγα στην κατασκήνωση που πήγαινα, ακόμα το θυμάμαι. Είσαι πούστης. Ηταν πολύ τραυματικό. Τώρα το λέω υπερήφανα. Ναι είμαι πούστης, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα.
Αλλά πληγώνουν…
Εχει σημασία πώς τις νοηματοδοτεί ο άλλος. Προφανώς έχει προσβλητική χροιά όταν κάποιος λέει αδελφή, αλλά εξαρτάται στο στόμα ποιανού είναι. Αν ένας φίλος μου πει είσαι αδελφή, σταμάτα δεν θα το θεωρήσω προσβολή. Όμως στα 10 μου όταν κάποιος μου είπε είσαι αδελφή, έκλαψα με λυγμους. Από τότε δεν επιτρέπω στον εαυτό μου εύκολα να κλάψει.”