Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: Ισότητα στον γάμο 

Στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: Ισότητα στον γάμο 

- advertising -

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρόταση νόμου ικανοποιείται ειδικότερα το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια.

Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά, στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

-advertising-

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών, αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους συζύγους, και ιδίως μεταξύ αυτών το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η κυβέρνηση, αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται σε 13 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία) και σε 16 χώρες -μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (πέραν των παραπάνω και Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισλανδία). Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο), όπως, άλλωστε, στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Μήνυμα μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για γάμο για όλους και τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε ένα βίντεο στο Tik Tok, στο οποίο φαίνεται να υπογράφει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

@atsipras #fyp #fypgreece #tiktokgreece ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

Σε δήλωσή της, που διένειμε στον Τύπο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς αστερίσκους, με νόμο-πλαίσιο και όχι με διστακτικά βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, εάν θα φέρει σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας.» Και καταλήγει: «Αύριο, Σάββατο 18 Ιουνίου, θα είμαστε στην πλατεία Συντάγματος στο Athens Pride με περίπτερο για να ενημερώσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα. Και στις 25 Ιουνίου στο Thessaloniki Pride».

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here