Αρχική ΕΛΛΑΔΑ  Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πήγαν στο London Pride 2022

 Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πήγαν στο London Pride 2022

- advertising -
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνέρρευσαν στο κέντρο του Λονδίνου στην 50ή επέτειο του Pride που έσπασε ρεκόρ προσέλευσης.

Πενήντα χρόνια μετά, περισσότερες από 600 ομάδες LGBTQ+ χόρεψαν, τραγούδησαν και παρέλασαν σε μια παρόμοια διαδρομή με την αρχική διαμαρτυρία, στο πρώτο Pride μετά την πανδημία του κορωνοϊού, που παρακολουθήθηκε από τεράστια πλήθη κόσμου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, είπε στους δημοσιογράφους ότι η εκδήλωση, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η «μεγαλύτερη και πιο περιεκτική» στην ιστορία της, ήταν μια γιορτή της κοινότητας, της ενότητας και της προόδου.

Αλλά είπε ότι ήταν επίσης μια υπενθύμιση της ανάγκης «να κάνουμε εκστρατεία και να μην εφησυχάζουμε ποτέ» και την ανάγκη για «έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριληπτικό κόσμο».

-advertising-

Η πορεία, που ξεκίνησε από το Χάιντ Παρκ το μεσημέρι για να φτάσει στο Γουάιτχολ, στην καρδιά του Λονδίνου, αποτίνει φόρο τιμής στην πρώτη παρέλαση που οργανώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1972. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν τότε σε εκείνην την πρωτοποριακή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε μόλις πέντε χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ακτιβιστές χρειάστηκαν «απίστευτο θάρρος» εκείνη την εποχή, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

**Στις πέντε δεκαετίες που πέρασαν από τότε, οι συμμετέχοντες στο «Pride» έφτασαν τις δεκάδες χιλιάδες και η συγκέντρωση, στην αρχή πολύ πολιτική, πήρε πιο εορταστική χροιά.**Στη σημερινή πορεία συμμετείχαν ακτιβιστές από το απελευθερωτικό μέτωπο των ομοφυλοφίλων κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ήμουν εκεί το 1972. Ο αγώνας συνεχίζεται για την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ στον κόσμο».

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here