Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα το 36% πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται με μια...

Στην Ελλάδα το 36% πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται με μια αγκαλιά

- advertising -
Το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1981.Και ακόμα δεν έχει βρεθεί φάρμακο

Σαράντα χρόνια αργότερα είναι ακόμα “επιδημία λοιμώδους ασθένειας που εξαπλώνεται σε χώρα, αλλά ακόμα και σε ήπειρο ή ηπείρους” (δηλαδή, πανδημία). Στο μεσοδιάστημα στοίχισε 36.3 εκατομμύρια ζωές, με τους αριθμούς να αυξάνονται κάθε χρόνο. Μόνο πέρυσι έγινε ο λόγος θανάτου 680.000 ανθρώπων.

.

Υπάρχει πρόχειρη και η δημοσκοπική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS (25-26/11) -το διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ). Ενημέρωνε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει βαθιά προκατειλημμένη (ναι, το στίγμα καλά κρατεί) και επιστημονικά αναλφάβητη. Έγινε ξεκάθαρο πως υπάρχει η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για ενημέρωση, επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

-advertising-

Σε δείγμα 1954 ενήλικων ατόμων,
*το 78% χαρακτήρισε ως επικίνδυνη νόσο τη λοίμωξη HIV
*το 29% είπε πως τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία,
*το 28% δήλωσε πως τα άτομα με HIV δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές,
*το 25% ξεκαθάρισε πως επιθυμεί φιλικές σχέσεις με οροθετικούς, δεν θα τους ενοικίαζαν σπίτι και δεν θα κάθονταν δίπλα τους!
*το 41% δήλωσε πως ο ιός HIV μεταδίδεται από τη χρήση τουαλέτας
*το 36% ενημέρωσε ότι ο ιός μεταδίδεται με αγκαλιά και
*το 30% πως μεταδίδεται με κοινή χρήση ειδών -πχ μαχαιροπίρουνα, πιάτα κλπ.
Υπάρχει και ένα 24% που πιστεύει ότι ο ιός HIV μεταδίδεται από το τσίμπημα εντόμων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς τόνισε στην παρουσίαση ότι για τα κενά στην πληροφόρηση ευθύνεται “η έλλειψη ενημέρωσης, που δεν έχει συνέχεια. O ιός HIV είναι λοίμωξη και πρέπει να αποστιγματοποιηθεί”.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ HIV

Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή (του όποιου τύπου), τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες (βλ. και χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων για τρύπημα αυτιών και tattoos) και τη -θετική στον ιό- μητέρα στο παιδί, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό.

Μπορεί να μεταδοθεί και από επαφή ενός βλεννογόνου (πχ της μεμβράνης που επικαλύπτει κοιλότητες στο σώμα μας -ενδεικτικά το στόμα ή το έντερο), με στοματικό υγρό που περιέχει ικανή ποσότητα του ιού -αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά, προσπερματικά υγρά και γάλα θηλασμού μολυσμένου ατόμου.

Δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο) ή το σάλιο -εκτός και αν περιέχουν μικροποσότητες αίματος- ή τα δάκρυα ή τον ιδρώτα ή τον αέρα ή το νερό ή το τσίμπημα εντόμων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 και διενήργησε η Deutsche Aidshilfe ενημέρωσε πως δεν είμαστε μόνο στην Ελλάδα συντηρητικοί. Και στη Γερμανία γίνονται διακρίσεις “με τους φορείς του ιού να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα το ερώτημα αν πρέπει να πουν τι τους συμβαίνει στους εργοδότες και τους φίλους, αν πρέπει να κρύψουν τα φάρμακα από τα παιδιά τους και τι πρέπει να κάνουν αν είναι αδέσμευτοι και γνωρίσουν κάποιον”, αφού υπάρχει πολύ έντονα το στίγμα.

Ο ιολόγος και ερευνητής του AIDS, Hendrik Streeck είπε πως “το στίγμα και οι διακρίσεις είναι ένας από τους λόγους που δεν έχει τελειώσει η πανδημία του AIDS, σαράντα χρόνια αφότου ξεκίνησε”.

με πληροφορίες απο news247.gr

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here