Shadow

Θεατρίνων Θεατές: “Οταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ”

Η παράσταση των Θεατρίνων Θεατές, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καλλιθέας χθες, ανήκει στις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από το ότι την δημιούργησε μια μικρή ομάδα.

Συμμετέχοντας στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, που διοργανώνει με επιτυχία η Περιφέρεια Αττικής, μας παρουσίασαν σε πανελλήνια πρώτη, το νέο έργο του Γιάννη Σολδάτου “Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ”.

Παίχτηκε sold out με ένα ενδεκαμελή θίασο , πιάνο επί σκηνής και με εντυπωσιακή εικαστική θέση.

Αναλυτικότερα το έργο του Σολδάτου, είναι ένα εξαίρετο κείμενο, σύγχρονο, διαχρονικό, το οποίο μέσω μιας φανταστικής συνάντησης των δύο κορυφαίων μουσουργών, χαρτογραφεί όχι μόνο την ιστορία της ελληνικής επανάστασης και των ανάλογων ευρωπαϊκών κινημάτων του διαφωτισμού, αλλά και μέσω μικρών αυτοτελών επεισοδίων μας παρουσιάζει και ξεχωριστές ιστορίες σημαντικών μορφών της εποχής.

Μικρές επαναστάσεις μεγάλων ανθρώπων που φτάνουν σαν κραυγή ως τις μέρες μας, με την ανάγκη του έλληνα γι’ ανεξαρτησία.

Καθηλωτικό! Ακροπατώντας μεταξύ του ορατορίου και του αγαπημένου του vaudeville musical, o Λιβανός στήνει μια μεστή , καθαρή παράσταση με ξεχωριστές ποιητικές ενότητες, πίνακες λες, που ξεπροβάλλουν μέσα από τη σύγχρονη μας ιστορία, με αξιοθαύμαστη δυναμική. Η ιστορία της πατρίδας μας δένει με το δημοτικό τραγούδι και την κλασσική μουσική με οδηγούς το κείμενο και τους σολίστες ερμηνευτές.

Ο Γιώργος Λιβανός επιτυγχάνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, με ανατριχιαστικές στιγμές και ένα μάθημα κινησιολογικής ευθυβολίας και φωνητικού δυναμισμού.

Η άξια Καίτη Ιμπροχώρη καθηλωτική Δέσποινα Κανάρη με μέγιστη ευαισθησία και δυναμική Ελλάδα και η Πέπη Οικονομοπούλου σκιαγραφεί μια τσαχπίνα εκδοχή, σπιρτόζικη και συγκινητική της Ιστορίας.

Έκπληξη ευχάριστη ο Ρήγας του Κώστα Καραγιώργη, μεστός,ειλικρινής λεβέντης κσνουν ένα άριστο δίδυμο με το Λιβανό. Απορίας άξιο, αν ο Μότσαρτ κι ο Ρήγας γράφτηκαν ειδικά για το δίδυμο ή οι δύο ηθοποιοί κούμπωσαν με τόση επιτυχία στους ρόλους.

Η Έφη Βενιανάκη στην αβανταδόρικη σκηνοθετικά σκηνή της Φροσύνης , είναι όμορφη και λυρική, τρυφερή και μοιραία όσο η ηρωίδα που αποδίδει.

Ο Μάνος Χατζηγεωργίου ηθοποιός στέρεος ταυτίζεται με τον Ανδρούτσο σε μια δυναμική και εξομολογητική ιστορία του ήρωα που ομολογώ αγνοούσα!

Ο Ανδρέας Ζαχαριάδης γίνεται ο σαγηνευτικός Διάκος στην ακμή και ο Πατριώτης Νικηταράς στην παρακμή του. Και οι δύο, αξιοσημείωτες ερμηνευτικά στιγμές της παράστασης.

Δωρική και εύστοχη η Κόρη του Νικηταρά της νεαρής Ιουλίας Φάλια και συγκινητική η μητέρα της έμπειρης Όλγας Πρωτονοταρίου με την εξαίρετη φωνή στο τραγούδι.

Άφησα τελευταίους τους δύο μουσικούς της παράστασης, για να τονίσω τη μέγιστη σημασία της συμμετοχής τους στην επιτυχία της παράστασης, την πιανίστα Νίκη Γκουντούμη που συνόδευε ζωντανά στο πιάνο όλη την παράσταση και το Νίκο Αβαγιανό με την άκρως συγκινητική ερμηνεία των δύο δημοτικών τραγουδιών, που μας έκανε να ριγήσουμε (εξίσου καλός και στους χαρακτηριστικούς ρόλους του).

Η ατμόσφαιρα δημιουργείται απαρχής, χάρη στο καθοριστικό σκηνικό της Δέσποινας Βολίδη, που θυμίζει μια εγκαταλελειμένη παράγκα ταυτόσημη λες της Ελλάδας, στην οποία δεσπόζουν μόνο τρία αντικείμενα. Ένα παλιό μπαούλο, μια αντίκα χρυσή καρέκλα και ένα σιδερένιο τεράστιο γλυπτό . Η ιστορία της ίδιας μας της χώρας θαρρείς! Άριστος συμβολισμός και εξαίρετα και τα κοστούμια της που ενώ είναι πολυτελή και μοιάζουν εποχής, κουβαλάνε μια μοντέρνα διαχρονικότητα. Σα να διασχίζουν την ιστορία.

Εικαστικές στιγμές άρτια χορογραφημένες από το Σίμωνα Πατροκλο, συγκίνηση αλλά και χιούμορ, ότι ακριβώς συναντάμε στη ζωή και το εντυπωσιακό φινάλε, δικαίως κέρδισαν τα παρατεταμένα μπράβο του κοινού που διέκοψε την παράσταση αρκετές φορές χειροκροτώντας τους πρωταγωνιστές σε κορυφαίες σκηνές.

Εξαίρετο ως συνήθως και το πρόγραμμα που συνοδεύει την παραγωγή των Θεατρίνων Θεατές. Θα ξαναδώ την παράσταση σε έναν αμιγώς θεατρικό χώρο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

Νίκος Καλαμακίδης. Φώτος: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης.

Πληροφορίες παράστασης «Όταν ο Ρήγας συνάντησε τον Μότσαρτ»

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Έφη Βενιανάκη, Μάνος Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Ζαχαριάδης, Όλγα Πρωτονοταρίου, Ιουλία Φάλια.

Στον ρόλο του Ρήγα Φεραίου ο Νίκος Καραγιώργης.

Την παράσταση συνοδεύει στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη και τραγουδά ο Νίκος Αβαγιανός.

Σκηνικό – κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Φωτισμοί: Luigello

Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Τριανταφυλλίδη

Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου – Σφακιανάκης & Κώστας Βολιώτης

Εκτέλεση κοστουμιών: Vania Alexandrovna

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά (email: nata_pappa@yahoo.gr)

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πρόγραμμα παραστάσεων

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.00 | Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας

(4ο Λύκειο Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου 175, Καλλιθέα)

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.30 | Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας

(Ταϋγέτου 60, Γαλάτσι)

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.30 | Φεστιβάλ Δήμου Περάματος

(Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος «Μίκης Θεοδωράκης» , Καρνέζη 1, Πέραμα)

Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.30 | Φεστιβάλ Ρεματιάς Δήμου Χαλανδρίου

(Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία)

Γενική είσοδος: 10 ευρώ | Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English