Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: Ξυλοκόπησαν και φυλάκισαν τουρίστα επειδή «φαινόταν γκέι»

Τουρκία: Ξυλοκόπησαν και φυλάκισαν τουρίστα επειδή «φαινόταν γκέι»

- advertising -

Ο Μιγκέλ Αλβάρο από την Πορτογαλία επέλεξε να επισκεφθεί τον περασμένο μήνα την Κωνσταντινούπολη για να περάσει μερικές ημέρες ξεκούρασης. Ο ίδιος ταξίδεψε μόνος στην Τουρκία και όλα έμοιαζαν να είναι εντάξει…

Όλα αυτά, μέχρι τις 25 Ιουνίου, όταν ο άνδρας βγήκε από το κατάλυμά του, για να συναντήσει έναν φίλο και να φάνε μαζί.

Ο Μιγκέλ Αλβάρο μιλώντας στην Público κατήγγειλε ότι συνελήφθη από Τούρκους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος ήταν το κοντό του σορτσάκι. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο ίδιος περπατούσε στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όταν πλησίασε αστυνομικούς που έκαναν περιπολία προκειμένου να τους ζητήσει οδηγίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι άνδρες της Τουρκικής αστυνομίας τον περικύκλωσαν και τον συνέλαβαν με βίαιο τρόπο.

-advertising-

Εκείνη την ημέρα κάπου κοντά θα πραγματοποιούταν η απαγορευμένη από τις αρχές παρέλαση ΛΟΑΤΚΙ Υπερηφάνειας, γεγονός το οποίο δεν γνώριζε.

Τον ξυλοκόπησαν

«Ένας από αυτούς με χτύπησε στα πλευρά, με έσπρωξε πάνω σε ένα βαν, με χτύπησε στον ώμο, ο οποίος αιμορραγούσε» καταγγέλλει ο Αλβάρο και προσθέτει ότι οι αστυνομικοί του επιβεβαίωσαν ότι συνελήφθη λόγω της εμφάνισής του: «Μετά από πέντε ώρες στο βαν της αστυνομίας, όπου απλώς μου έλεγαν να το βουλώσω και να κάνω ησυχία, ένας από αυτούς μου εξήγησε ότι με είχαν συλλάβει λόγω της εμφάνισής μου. Νόμιζαν ότι επρόκειτο να συμμετάσχω σε μια μη εξουσιοδοτημένη πορεία ΛΟΑΤΚΙ+ που γινόταν σε κοντινή απόσταση, επειδή έμοιαζα με ομοφυλόφιλο. Βρισκόμουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή» σημείωσε και έπειτα περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες της αναίτιας κράτησής του:

Δεν τον άφηναν να φάει και να πιεί νερό

«Αυτό ήταν η αρχή του εφιάλτη μου. Συνέχισα να βρίσκομαι μέσα στο αστυνομικό βαν καθώς οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε συλλήψεις ατόμων που είχαν συμμετάσχει στην πορεία. Μαζί μου βρέθηκαν ένας Ιρανός και ένας Ρώσος. Μας οδήγησαν σε ένα κέντρο κράτησης όπου παραμείναμε για άλλες 17 ώρες. Κατά τη διάρκεια της κράτησης δεν είχαμε πρόσβαση στο μπάνιο ενώ δεν μας άφησαν να φάμε ή να πιούμε νερό», κατήγγειλε ο 34χρονος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις υποσχέσεις των αστυνομικών ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους και θα τους απελάσουν αν συνεργαστούν, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς τον μετέφεραν σε φυλακή «λίγα χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο 34χρονος, Ρώσοι και Τσετσένοι μέσα στη φυλακή«απειλούσαν να τους σκοτώσουν».

Λίγες ημέρες μετά, του επετράπη να τηλεφωνήσει στον πατέρα του, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με την πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρεσβεία δεν προχώρησε σε καμία κίνηση, ούτε τον βοήθησε.

Τελικά στις 12 Ιουλίου, ο ίδιος και ο Ρώσος συγκρατούμενος του αφέθηκαν ελεύθεροιενώ ο Ιρανός συγκρατούμενός τους που είναι ακτιβιστής ΛΟΑΤΚΙ + παρέμεινε φυλακισμένος. Η αστυνομία τον μετέφερε στο αεροδρόμιο για να γυρίσει στην πατρίδα του.

Ο 34χρονος τουρίστας μετά από όλα αυτά που έζησε σκέφτεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here