Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Το Βελιγράδι στον ρυθμό του EuroPride 2022 

Το Βελιγράδι στον ρυθμό του EuroPride 2022 

- advertising -

Η πορεία υπερηφάνειας, που αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων τις εβδομάδας του «EuroPride 2022», πραγματοποιήθηκε κανονικά το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στο Βελιγράδι παρά την απαγόρευση της από την αστυνομία. Χιλιάδες μέλη των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων της Ευρωπης παρέλασαν στο κέντρο της πόλης και η πορεία κατέληξε σε κεντρικό πάρκο όπου θα γίνει ολονύχτιο πάρτι.

Στην πορεία συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράστασης πολιτικοί των κεντροαριστερών κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, δεκάδες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου και πρεσβευτές δυτικών χωρών. Στην σερβική πρωτεύουσα έφτασε σήμερα και η Επίτροπος για την Ισότητα Χελένα Ντάλι η οποία συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και της εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ΕΕ για την απόφαση απαγόρευσης της πορείας υπερηφάνειας.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζεται νομικά στη Σερβία, όπου η ομοφοβία παραμένει βαθιά ριζωμένη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την πάροδο των ετών όσον αφορά στη μείωση των διακρίσεων. Η βαλκανική χώρα, που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., είχε δεχθεί έντονες διεθνείς πιέσεις προκειμένου να επιτρέψει τη διεξαγωγή του EuroPride 2022.

-advertising-

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian», περισσότερες από 20 πρεσβείες, ανάμεσα στις οποίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν εκδώσει κοινή δήλωση με την οποία προέτρεπαν τις Αρχές να άρουν την απαγόρευση. Ακόμα, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η Ε.Ε. είχαν καλέσει τη σερβική κυβέρνηση να ανακαλέσει την ματαίωση της διεξαγωγής του EuroPride 2022

Ανάμεσα στους τραγουδιστές που ανέβηκαν στη σκηνή, ήταν και η Κατερίνα Στικούδη που – πέρα από το νέο single της με τίτλο «Προβλήματα» – ερμήνευσε και το κομμάτι «Rise Like A Phoenix», με το οποίο η Conchita Wurst είχε νικήσει στον διαγωνισμό της Eurovision 2014 για λογαριασμό της Αυστρίας.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here