Αρχική CULTURE Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

- advertising -

«Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» (εκδόσεις Μέθεξις) είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιώργου Τσιτιρίδη ο οποίος ζώντας επί χρόνια δίπλα στους τσιγγάνους ως εθελοντής του «Φάρου του Κόσμου»,θέλησε να ρίξει φως στην ιστορία τους που «είναι ακόμη άγνωστη, γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα σε βαθμό υπερβολής, που θέλουν όλους του Ρομά τεμπέληδες, κλέφτες, ψεύτες, ακοινώνητους και βίαιους σαν να είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τα οποία γεννιούνται και διαιωνίζονται μέσα από το DNA τους».

-advertising-

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 19: 00, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, στο βιβλιοκαφε red n’ noir (Ι.Δροσοπούλου 52 – Κυψέλη)

«Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τους τσιγγάνους. Βιβλία που προσεγγίζουν τη ζωή τους κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά. Οι τσιγγάνοι είναι η μοναδική εθνοτική φυλή της Θεσσαλονίκης για την οποία δεν υπάρχουν μελέτες, ιστορική καταγραφή, βιβλιογραφία. Η ζωή μου όχι δίπλα, αλλά μαζί τους με έκανε να γνωρίσω τα ήθη, τα έθιμα, τους θρύλους, τις παραδόσεις και να ακούσω εκείνες τις μοναδικές ιστορίες που μουρμουρίζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες για το παρελθόν τους.

Στόχος μου ήταν να καταγράψω τη ζωή των Ρομά του Δενδροποτάμου και της Θεσσαλονίκης για να διασωθεί η ιστορία ενός λαού που ενώ συνυπάρχει δίπλα μας εδώ και δεκάδες χρόνια μας είναι εντελώς άγνωστος. Είναι καιρός να κατανοήσουμε καλύτερα έναν λαό που ενώ τον ακολουθούν αιώνες τώρα προκαταλήψεις, στερεότυπα και αρνητικές αφηγήσεις, κουβαλάει μέσα από τις περιπλανήσεις του»

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here