Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μηνύματα των κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανοφοβίας, Αμφιφοβίας...

Μηνύματα των κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανοφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας

- advertising -

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανοφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας

«Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας μας υπενθυμίζει πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων, εκφοβισμού, βίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για μία κοινωνία ισότητας και ασφάλειας».

-advertising-

Ο ίδιος, πάντως, έχει δεχθεί κριτική για τη στάση που κράτησε πριν λίγες μέρες, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό antivirus, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος για το «αν υπάρχει χώρος για αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κι εάν όχι με ποιους τρόπους σκοπεύετε να την απομονώσετε;», είχε απαντήσει:

«Όχι, δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας! Και αν ποτέ εκδηλωθεί, έστω και ψήγμα της, δεν θα μείνει ατιμώρητη και θα καταδικαστεί με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, είναι το φιλελεύθερο κόμμα που θεμελίωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα στέκεται σθεναρά απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις».

Στις δηλώσεις Σαμαρά δεν είδαμε όμως καμία…αντίδραση.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας.

Η ΝΔ από τη μία, με ένα προπέτασμα καπνού υποστηρίζει ότι βοηθάει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη πρωτοκλασάτα στελέχη της, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προχωρούν σε ακραίες ΛΟΑΤΚΙ+φοβικές δηλώσεις, με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να μη τους διαγράφει ή επιπλήττει δημόσια, αποδεικνύοντας και στην πράξη ποιος είναι ο λόγος που εδώ και ένα χρόνο με δική του ευθύνη δεν έφερε στη Βουλή τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Υιοθετεί, δηλαδή, τον ακραίο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την ολομέτωπη επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα του Όρμπαν και της Μελόνι, και όχι τις αρχές της Ισότητας, της Ισονομίας, και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων, που συγκαταλέγονται στις βασικές υποχρεώσεις και αρχές στην ΕΕ.

Αυτό άλλωστε το έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή που με δική του απόφαση διόρισε ως αντιπρόεδρο της ΝΔ τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς έκτοτε η ΝΔ:

Καταψήφισε στο σύνολό της, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου

Μόλις 4 βουλευτές της, ψήφισαν υπέρ του νόμου 4538/2018 που δίνει το δικαίωμα και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να γίνουν ανάδοχοι γονείς
Τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 5.2 του Συντάγματος για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, που όπως είχε αναφέρει και η αείμνηστη πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, “θα έκανε την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων καθολική και πιο ισχυρή και θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις διεκδικήσεις για άλλες νομοθεσίες στο μέλλον”.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, υπουργοποίησε τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 είχε αναλάβει με ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών τη νομική εκπροσώπηση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Στην ίδια κατεύθυνση μάλιστα, επιβραβεύει σήμερα για το “θεάρεστο” έργο της, εντάσσοντας στα ψηφοδέλτια της, την μετέπειτα δικηγόρο υπεράσπισης των αστυνομικών Εβίτα Βαρελά, που στο πλαίσιο της δίκης, κακοποίησε πολλάκις τη μνήμη του ανθρώπου Ζακ. Η ίδια μάλιστα, την τελευταία ημέρα της δίκης, είχε ζητήσει να γίνει μήνυση στη Μάγδα Φύσσα, όταν η τελευταία ξέσπασε απέναντι στους ειδικούς φρουρούς λέγοντας τους: «Πόσο ξεφτίλες. Ντροπή σας. Από φονιάδες μέχρι ξεφτιλισμένοι. Πόσο ξεφτίλες γίνεστε για 600 ευρώ, ρε». Είχαν προηγηθεί τα εξευτελιστικά χειροκροτήματα από την πλευρά των αστυνομικών, ενώ συγχρόνως ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, φώναξε «ζήτω», κοιτάζοντας προκλητικά τη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και απειλώντας την, της είπε: «Θα τα πούμε έξω».

Δεν ξεχνάμε επομένως τα θύματα των εγκλημάτων μίσους. Δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στην ψυχική και σωματική κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση. Εκτός αυτών υφίστανται ευρεία ρητορική μίσους και βία, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πολύχρωμη, διαφορετική, μια κοινωνία ανθρώπινη και πραγματικά συμπεριληπτική. Μια κοινωνία, που ο σεβασμός στο κάθε τι διαφορετικό και η ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα αποτελεί ζητούμενο, αλλά προϋπόθεση ευημερίας.

Αξιώνουμε την ουσιαστική αλλαγή του ρουσφετολογικού και αναποτελεσματικού κράτους που παράγει θύματα και αντικατάσταση του από δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες που θα είναι προσβάσιμες σε όλες/ους/α. Διεκδικούμε τα δημόσια αγαθά να παραμείνουν δημόσια και ένα κοινωνικό κράτος που να αποτελεί δίχτυ προστασίας για την ασφάλεια όλων μας.

Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21/5, είναι αυτονόητο ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, θα φέρει άμεσα προς ψήφιση στη νέα Βουλή, τη νομοθετική του πρόταση για την ισότητα στο γάμο, η οποία με ευθύνη της ΝΔ δε συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή. Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση νόμου που αίρει μια σειρά από ανισότητες όχι μόνο ως προς το γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές. Οι δε διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοκ, θα αντιμετωπιστούν μέσω μιας συνολικής διττής μεταρρύθμισης και στρατηγικής. Γιατί η ευθύνη μιας συγκροτημένης και εμφορούμενης από τα ιδανικά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις στην ολότητά τους και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανοφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT) και δηλώνει σταθερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έτοιμο να προωθήσει και να στηρίξει πολιτικές που άρουν τις κάθε είδους διακρίσεις.

Στόχος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι να μπορεί η κάθε ατομικότητα να εκφράζει ελεύθερα την ταυτότητά της χωρίς φόβο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε σύμμαχο στον αγώνα μας για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε δημοκράτη πολίτη που συμμερίζεται την ανάγκη για κοινωνική πρόοδο και θεσμική αλλαγή, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται την ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεσης κάθε προσώπου ως απαραίτητο συστατικό μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here