Αρχική CULTURE Μεγάλη Απόδραση: Ενας γκέι έρωτας στα ναζιστικά στρατόπεδα που σάρωσε τα βραβεία

Μεγάλη Απόδραση: Ενας γκέι έρωτας στα ναζιστικά στρατόπεδα που σάρωσε τα βραβεία

- advertising -

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς φυλακίζεται ξανά και ξανά επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται ο επί χρόνια σύντροφός του στο κελί, ο Βίκτορ, ένας καταδικασμένος δολοφόνος. Αυτό που ξεκινά με αποστροφή εξελίσσεται σε κάτι που ονομάζεται αγάπη…

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς σώθηκε από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο και μόνο για να μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Το έγκλημά του; Είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της Παραγράφου 175, η οποία ορίζει την ομοφυλοφιλία όχι απλά ως διαστροφή, αλλά ως ποινικό αδίκημα, η επιθυμία του για ελευθερία καταστρέφεται συστηματικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του είναι εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο.

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται περίπου από το 1945, μόλις έχει ολοκληρωθεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέχρι το 1969, την χρονιά της προσελήνωσης. Δεν αναφέρονται τυχαία τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, καθώς έστω και αμυδρά ως ιστορικό πλαίσιο αναφέρονται στην ταινία. Ιδιαιτέρως ο πόλεμος έχει μεγαλύτερη σημασία, μιας και ο κεντρικός ήρωας, ο Χανς, ξεκινάει να είναι φυλακισμένος από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λόγω της ομοφυλοφιλίας του και έπειτα την δεκαετία του 1950 και 1960 φυλακίζεται πολλαπλώς για ομοφυλοφιλικές πράξεις σε τουαλέτες.

-advertising-

Μια ανορθόδοξη ιστορία αγάπης, που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Μεγάλη Απόδραση (Grosse Freiheit/ Great Freedom)

Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Μάιζε
Παίζουν: Φραντς Ρογκόφσκι, Γκέοργκ Φρίντριχ, Άντον Φον Λούκε, Τόμας Πρεν

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here