Αρχική ΑΠΟΨΗ Οι θέσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο antivirus

Οι θέσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο antivirus

- advertising -

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, η συντακτική ομάδα του antivirus κάλεσε τα υποψήφια άτομα να απαντήσουν σε τέσσερις κοινές ερωτήσεις με θέμα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης απάντησαν θετικά στο κάλεσμα.  

Σημαντική σημείωση: Αποφασίσαμε να μη συμπεριλάβουμε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς πιστεύουμε πως τόσο οι δηλώσεις του (για θέματα της κοινότητάς μας) όσο και η δράση του δεν συνάδουν με το δικαιωματικό και συμπεριληπτικό περιεχόμενο του περιοδικού μας. Παραλείπονται, επίσης, οι απαντήσεις του κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου και του επιβαρυμένου του προγράμματος.

Παραθέτουμε την απάντηση από το πολιτικό γραφείο του κου Καστανίδη

Σας ευχαριστούμε θερμά για την φιλόξενη διάθεσή σας.
Η ευγενική σας πρόσκληση γίνεται την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα, εβδομάδα με ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα του κου Καστανίδη.
Δεν θα μπορέσει, γι’ αυτό, να ανταποκριθεί.
Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε σε νεότερη ευκαιρία.
Με εκτίμηση,
Το πολιτικό γραφείο του Χάρη Καστανίδη

Οι απαντήσεις των υποψηφίων

-advertising-

Νίκος Ανδρουλάκης

Πώς σχολιάζετε τη -μέχρι τώρα- στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα;

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στην πρωτοπορία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Χάρη στις ψήφους μας στη Βουλή νομοθετήθηκε εξάλλου το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ στηρίζουμε πολιτικά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και φυσικά, πρωτοστατήσαμε για τον αντιρατσιστικό νόμο, σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Επίσης, σε συμβολικό επίπεδο συμμετέχουμε ενεργά στο Athens και Thessaloniki Pride με περίπτερα και ενημερωτικό υλικό. Τέλος, ως Ευρωβουλευτής έχω υπογράψει τη Χάρτα της ILGA Europe, αλλά και ως κόμμα έχουμε υπογράψει τη Χάρτα του ΛΟΑΤΚΙ+ δικτύου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, της Rainbow Rose, στο οποίο και συμμετέχουμε ενεργά.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Η Παράταξή μας ανήκει στην οικογένεια του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και στηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων. Συνεπώς, είμαι υπέρ του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πιστεύω ότι είναι ένα βήμα που θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη, ίσως παράλληλα με την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης. Πιστεύω παράλληλα ότι η αναδοχή όπως είναι δυνατή τώρα θα διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις δυνατότητες τεκνοθεσίας και από ομόφυλα ζευγάρια.

Πόσο ψηλά είναι τα ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην πολιτική σας ατζέντα και ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Όπως προανέφερα, τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Είναι κάτι που απορρέει από την ιστορία μας και τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε διακρίσεις που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην καθημερινότητά τους.

Ως επόμενος πρόεδρος τους Κινήματος Αλλαγής, θα ενισχύσω τις παρεμβάσεις μας σε ζητήματα που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις. Με αυτό εννοώ τη στόχευση στα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων υγείας σε σχέση με τη συμπεριληπτικότητα, αλλά και τη θέση των διεμφυλικών ατόμων στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση θα βρισκόμαστε σε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία συνολική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Πολύ συχνά ακούμε κακοποιητικά σχόλια να αναπαράγονται από άτομα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας (ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), αν πολιτικοί της δικής σας παράταξης εκφράσουν κακοποιητικό λόγο;

Οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν ως παραδείγματα. Κακοποιητικές δηλώσεις τέτοιου είδους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα. Τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπα με εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και της λεκτικής βίας. Η νομοθετική ποινικοποίηση των εγκλημάτων αυτών όμως δεν αρκεί. Άλλωστε, η κοινωνία έχει πλέον αντανακλαστικά σε τέτοιες συμπεριφορές και καθήκον μας είναι να τα ενισχύσουμε.


Παύλος Γερουλάνος

Πώς σχολιάζετε τη -μέχρι τώρα- στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα;

Οι θέσεις της παράταξης μας ήταν πάντα σταθερά υπέρ των δικαιωμάτων και της ισότητας, είναι γνωστό αυτό. Τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια συστηματικά προωθούμε, ή ψηφίζουμε, μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θέσεις μας ξεκινούν από το πλαίσιο αξιών και αρχών μας και διαμορφώνονται σε ιδέες και προτάσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διεκδικήσεις και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι γνωστές και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας και ότι χωρίς την δική μας ψήφο δεν θα είχαν σημειωθεί ιστορικές νίκες για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης, νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αναδοχή, αντιρατσιστικός νόμος, αναγνώριση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στις ομάδες προστασίας σύμφωνα με το Σύνταγμα).

Κρατώ λοιπόν την συνολική στάση του χώρου μας ιστορικά, η οποία δείχνει συνέπεια, χωρίς όμως να παραγνωρίζω ότι εάν κάποιος πιάσει μεμονωμένες στιγμές σε αυτή τη διαδρομή θα βρει και λάθη και αστοχίες. Ωστόσο το μέλλον είναι για να το διαμορφώσουμε, και ο στόχος μου για τον χώρο μας και για τη χώρα μας είναι μία κοινωνία όπου όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της θα απολαμβάνουν των ίδιων ακριβώς δικαιωμάτων.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Υπέρ χωρίς αστερίσκους. Είμαι, πάνω από όλα, υπέρ της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, υπέρ του δικαιώματος στον θεσμό της οικογένειας. Η οικογένεια είναι ένα πυρήνας ασφάλειας και προστασίας για τα μέλη της και δεν είναι δουλειά του κράτους να ρυθμίσει το πώς θα εκφράζεται η αγάπη μεταξύ τους. Το ίδιο και στο θέμα των παιδιών. Είμαι υπέρ της φροντίδας που προσφέρει μία οικογένεια σε ένα παιδί, και αυτό δεν εξαρτάται από το είδος της οικογένειας αλλά από άλλες προϋποθέσεις που δεν παύουν να ισχύουν ούτε για τα στρέιτ ζευγάρια ή μονογονείς.

Πόσο ψηλά είναι τα ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην πολιτική σας ατζέντα και ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Είναι ψηλά, γιατί πιστεύω στην απελευθέρωση των Ελληνίδων και των Ελλήνων σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο, και δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς να καλύπτονται τα βασικά μας δικαιώματα. Μέσα σε αυτά είναι η ασφάλεια, η ισότητα, το δικαίωμα στη δημιουργία, και είναι δικαιώματα συμπληρωματικά. Δεν μπορεί να νιώθει κάποιος ασφαλής, εάν δεν υπάρχει ισότητα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει, να χτίσει τη ζωή του, εάν δεν νιώθει και δεν είναι ασφαλής. Επίσης, τα ζητήματα αυτά αποτελούν τον βασικό κορμό των πολιτικών της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία ανήκει ιδεολογικά η παράταξή μας, και οι πολιτικές μας προτάσεις προκύπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Προτεραιότητά μου θα είναι μία πολιτική διεργασία που θα περιλαμβάνει την συστηματική δουλειά των στελεχών, και του κόμματος αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και η οποία θα παράξει την ατζέντα στη βάση των σύγχρονων διεκδικήσεων. Αυτή η ατζέντα θα χαρτογραφήσει και τα βήματα της επόμενης ημέρας, διότι εκκρεμούν ακόμη στην κοινωνία ζητήματα όπως η ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και η ασφαλιστική κάλυψη των διορθωτικών παρεμβάσεων για τρανς άτομα.

Πολύ συχνά ακούμε κακοποιητικά σχόλια να αναπαράγονται από άτομα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας (ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), αν πολιτικοί της δικής σας παράταξης εκφράσουν κακοποιητικό λόγο;

Καμία ανοχή στον κακοποιητικό λόγο και στο bullying από κανέναν σε κανέναν. Αυτές οι τακτικές πρέπει να απομονώνονται και οι πολιτικοί πρώτοι πρέπει με το παράδειγμα μας να δείχνουμε ότι δεν είναι ανεκτές ούτε στην παράταξή μας, ούτε στην κοινωνία. Εάν δεν δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, πώς θα ζητήσουμε στους πολίτες να το κάνουν;


Γιώργος Παπανδρέου 

Πώς σχολιάζετε τη -μέχρι τώρα- στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα;

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ως ιστορικό μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος διαπνέεται από προοδευτικές ιδέες, που συντέλεσαν στην αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και συγκρούστηκε με τη συντήρηση, για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία και να αντιληφθούμε βαθύτερα τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστικών διεκδικήσεων.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία στηρίξαμε το σύμφωνο συμβίωσης, τη ΝΑΤΦ και την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, νομοσχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να περάσει μόνος του, λόγω της γνωστής συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά. Επίσης, προωθήσαμε τον αντιρατσιστικό νόμο και στηρίξαμε τη συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στο άρθρο 5, παράγραφο 2 του Συντάγματος, που αναφέρεται στις διακρίσεις.

Εννοείται πως αναγνωρίζω την ύπαρξη και διαφορετικών προσεγγίσεων μέσα στην Παράταξη, ωστόσο ο ιδεολογικός μας κορμός ήταν και είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η πράσινη ανάπτυξη, η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες για όλες τις ατομικότητες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ενταχθεί ως μόνιμο μέλος στη Rainbow Rose, την LGBT ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, συνυπογράφοντας την ατζέντα των διεκδικήσεων που γίνονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Στηρίζω ανεπιφύλακτα και το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Σε σχέση με το γάμο, θα πρέπει να νομοθετήσουμε το αυτονόητο. Kάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ερωτευτεί, να αγαπήσει και να επισημοποιήσει τη σχέση του με γάμο, χωρίς εμπόδια, αλλά με κίνητρα από την Πολιτεία.

Οι τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της επίλυσης πρακτικών ζητημάτων για ήδη υπάρχουσες «πολύχρωμες» οικογένειες, ενώ θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να απολαύσουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα μιας οικογένειας, που τόσο έχουν ανάγκη. Εδώ, θα ήθελα να προσθέσω και το ζήτημα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, που θα πρέπει να το δούμε σοβαρά, και ως πολιτικό σύστημα να δώσουμε λύσεις και υποστήριξη σε όλα τα ζευγάρια που έχουν το στόχο αυτό στη ζωή τους. Για αυτό και στηρίζω χωρίς αστερίσκους ή υπεκφυγές. Βασικός άξονας σε οικογένειες που θέλουν παιδιά άλλωστε, είναι το καλό των παιδιών και η ανάπτυξή τους με αγάπη και φροντίδα.

Πόσο ψηλά είναι τα ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην πολιτική σας ατζέντα και ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Για μένα τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα της προσωπικής και πολιτικής μου ατζέντας. Το πατριαρχικό μοντέλο θα πρέπει να το ξεριζώσουμε και να το αντικαταστήσουμε με νέες πολιτικές και κοινωνικές δομές από την αρχή. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα και δυναμικές δράσεις και μέτρα και όχι μισόλογα. Αυτό το λέω γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ και τα γυναικεία δικαιώματα δεν είναι διεκδικήσεις απλές, δεδομένου ότι κάθε χρόνο διαπράττονται εγκλήματα μίσους κατά γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλον τον πλανήτη. Έχουμε δρόμο μέχρι να αλλάξει πλήρως η κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτό λοιπόν, ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και κοινοβουλευτικά με στήριξη όλων των σχετικών πρωτοβουλιών, αλλά και εσωκομματικά με εκπαίδευση στελεχών σε συνεργασία με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να αποτελέσουμε όχημα προώθησης προοδευτικών και ουσιαστικών κοινωνικών αλλαγών.

Πολύ συχνά ακούμε κακοποιητικά σχόλια να αναπαράγονται από άτομα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας (ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), αν πολιτικοί της δικής σας παράταξης εκφράσουν κακοποιητικό λόγο;

Ως άνθρωπος, ως πολίτης και ως πολιτικός δεν μπορώ να αποδεχθώ κακοποιητικό λόγο. Είμαι κάθετος σε αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει θέση στην Παράταξή μας για τέτοιες συμπεριφορές.

Παύλος Χρηστίδης

Πώς σχολιάζετε τη -μέχρι τώρα- στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα;

Στην Ελλάδα, αν και βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να απαλλαγούμε από την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

H παράταξή μας πάντα βρισκόταν απέναντι και μάχεται ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού. Εξάλλου, ο αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας και της Προόδου αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεσης του σώματός μας. Είμαστε μαζί με όλους όσους οραματίζονται και αξιώνουν καθημερινά έναν κόσμο δίχως διακρίσεις, μισαλλοδοξία, ρατσισμό, σεξισμό, τρανσφοβία και ομοφοβία. Η ανάγκη για διεκδίκηση και αλλαγή θα μας βρίσκει πάντοτε συμμάχους, γιατί είναι αυτό που μας ενώνει. Θέλω και σε αυτό το σημείο να εξάρω τη μαχητικότητα της Μαρίνας Γαλανού που δε βρίσκεται πια μαζί μας. Μια αγωνίστρια των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, μια γυναίκα με πάθος, βαθιά γνώση των ζητημάτων που απασχολούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πάντα με όρεξη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα τη θυμόμαστε για τη συμβολή της στην αλλαγή της κοινωνίας μας και το σημαντικό έργο που αφήνει πίσω της. Η Μαρίνα μας έμαθε πολλά και οφείλουμε να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη αυτή.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Θεωρώ πως όλα τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα είτε αφορά το γάμο είτε την τεκνοθεσία. Για εμένα δεν υπάρχει, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών.

Πόσο ψηλά είναι τα ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην πολιτική σας ατζέντα και ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι για μια δικαιότερη κοινωνία και ευημερία, διότι ευημερία χωρίς απόλυτη ισότητα όλων των ανθρώπων δεν υπάρχει. Η θεσμοθέτηση, η προβολή και η απαίτηση για σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων, δεν είναι υπόθεση μόνον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μας αφορά όλους, αφού αφορά στοιχειώδη και απόλυτα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα θέματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με απλές επικοινωνιακές αναφορές, γιατί αφορούν προκαταλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες, αλλά και ψευδο-αυθεντίες, που στοιχίζουν διαχρονικά σε ζωές και κοινωνικές οπισθοδρομήσεις.

Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε κάθετοι, χωρίς καμία έκπτωση στο σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών και να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Οφείλουμε να έχουμε μια ξεκάθαρη ατζέντα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και προτάσεις συγκεκριμένες, σύγχρονες και προοδευτικές, σχετικά με την πλήρη κατοχύρωση αλλά και τη διεύρυνση της αναγνώρισης κάθε δικαιώματος σχετικά με την επιλογή φύλου , συντρόφου, νομικής κατοχύρωσης της σχέσης, την ελεύθερη έκφραση σεξουαλικού προσανατολισμού, τη διαμόρφωση οικογενειακής κατάστασης και όλων των σχετικών ζητημάτων.

Πολύ συχνά ακούμε κακοποιητικά σχόλια να αναπαράγονται από άτομα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας (ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), αν πολιτικοί της δικής σας παράταξης εκφράσουν κακοποιητικό λόγο;

Για εμάς στο Κίνημα δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε διάκριση.

Από την πλευρά μου, συμπορευόμαστε με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας και δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια εξάλειψης πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά των διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου τους. Επομένως, κάποιος που εκφράζει κακοποιητικό λόγο ή υποστηρίζει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης ή ρατσισμού, δεν θα έχει θέση στην παράταξή μας. Σε άλλα κόμματα να αναζητήσετε τέτοιες προσεγγίσεις. Μην ξεχάσουμε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος σε τοποθέτηση του για το νέο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο φέτος για την συν-επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο, μεταξύ άλλων ανέφερε πως “τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα”. Θυμάστε την απάντησή μου : “Οι δηλώσεις του κ. Τσιάρα έθιξαν παιδιά που έχουν μεγαλώσει με μεγάλο κόπο σε μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά θανόντων, παιδιά που ζουν σε διαφορετικού τύπου οικογένειες, ενώ παραγνωρίζει την πολυπλοκότητα της ψυχικής υγείας και της ίδιας της ζωής και τους αμέτρητους παράγοντες που την επηρεάζουν. Ακόμη, θα πρέπει να μας διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο παρεκκλίσεις…”. Ξαναλέω το Κίνημά μας συμπορεύεται με τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας και δηλώνει «παρών» στην προσπάθεια εξάλειψης, πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά, των διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων, στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου τους. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την πολιτική ζωή του τόπου, ένας δρόμος που βασίζεται σε ιδέες, ένας δρόμος ο οποίος βασίζεται σε αξίες, ένας δρόμος ο οποίος έχει να κάνει με τις επιλογές που κάνεις στη ζωή σου, ακόμα κι αν αυτές οι επιλογές σε πρώτο επίπεδο μπορούν να φαντάζουν δύσκολες και επίπονες, αλλά βλέποντας λίγο πιο μακριά καταλαβαίνεις πως δικαιώνεσαι στα πράγματα.

Λέω ξακάθαρα όχι στις διακρίσεις, στηρίζοντας προοδευτικές πολιτικές ισότητας και συμπερίληψης.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here