Αρχική ΥΓΕΙΑ Κονδυλώματα: οριστική θεραπεία με προηγμένα LASER από εξειδικευμένο δερματολόγο

Κονδυλώματα: οριστική θεραπεία με προηγμένα LASER από εξειδικευμένο δερματολόγο

- advertising -

Σας ενημερώνει και σας συμβουλεύει ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος  Εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Διαπιστευμένος Ερευνητής στη Σορβόννη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Πώς μπορείς να κολλήσεις κονδυλώματα: Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, κυρίως μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα, με κάποιον που έχει προσβληθεί από στελέχη του ιού HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση, που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στα στελέχη 6 και 11 του ιού, τα οποία δεν σχετίζονται με δυσπλασίες. Όμως έχει διερευνηθεί ότι στα κονδυλώματα ενδέχεται να συνυπάρχουν και στελέχη του ιού HPV που προξενούν δυσπλασίες και είναι ογκογόνα.

Τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθούν ακόμη και όταν εκείνος που έχει μολυνθεί δεν φαίνεται να έχει καμία εμφανή βλάβη με γυμνό μάτι. Άρα, εάν κάποιος είναι σεξουαλικά ενεργός, μπορεί να κολλήσει τον ιό HPV χωρίς να το καταλάβει. Οι βλάβες μπορεί να γίνουν αντιληπτές με γυμνό μάτι ή να γίνουν ψηλαφητές πολύ καιρό μετά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει τη μόλυνση. Αυτό καθιστά δύσκολο το να καταλάβει από ποιον και πότε κόλλησε για πρώτη φορά κονδυλώματα.

-advertising-

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις κονδυλώματα: Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει κολλήσει τον HPV να μην εμφανίσει εμφανή κονδυλώματα, αλλά να τα έχει ως υποκλινικές βλάβες και ως εκ τούτου να τον μεταδίδει χωρίς να το γνωρίζει στον ερωτικό του σύντροφο. Όταν εκδηλώνονται τα κονδυλώματα, μοιάζουν με αρκετές δερματικές βλάβες και εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στο εφήβαιο, στην περιοχή της ουρήθρας αλλά και στην περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Επειδή τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με το στοματικό σεξ, μπορεί να αναπτυχθούν στην στοματική κοιλότητα και στον φάρυγγα. Συνήθως, έχουν τη μορφή μικροσκοπικού κουνουπιδιού στο χρώμα του δέρματος ή σκουρότερο και πολλές φορές δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ελιές. Αν και δεν παρατηρείται συχνά, μπορεί να προκαλούν κνησμό, αίσθημα καψίματος, ευαισθησία στην περιοχή που βρίσκονται ή να αιμορραγούν εάν κάποιος επιχειρήσει να τα ξύσει.

Ο HPV δεν είναι πάντα αθώος: Αν και οι περισσότερες μολύνσεις HPV δεν οδηγούν σε κονδυλώματα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τις υπερκεράσει, υπάρχουν περιπτώσεις που όχι μόνο προξενούν κονδυλώματα, αλλά μπορεί και να οδηγήσουν σε δυσπλασίες, προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο. Στους άνδρες, οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV περιλαμβάνουν καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 630.000 καρκίνοι αποδίδονται στον HPV ετησίως. Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος που οφείλεται στον HPV έχει αυξηθεί σε προηγμένες χώρες, ιδιαίτερα στους άνδρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, εμφανίζονται 35.000 καρκίνοι που αποδίδονται στον HPV. Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι πλέον ο πιο κοινός καρκίνος από τον HPV στις Ηνωμένες Πολιτείες.Μεταξύ των ανδρών, εκείνοι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πιθανή δυσπλασία είναι όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν με HIV. Επίσης, άνδρες που προτιμούν το πρωκτικό σεξ είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από HPV πρωκτού και μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού.

Τα κονδυλώματα μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά: Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερειακή ανίχνευση καθώς υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα, λόγω θέσης και μεγέθους, να διαφεύγουν εύκολα από την διάγνωση. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι βλάβες που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν θεραπεύτηκαν θα προξενήσουν εμφάνιση νέων κονδυλωμάτων στην ίδια ή την γύρω περιοχή. Στους άνδρες, τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται με χρήση ειδικών δερματολογικών οργάνων και λεπτομερειακή κλινική εξέταση στην περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Παράλληλα, όταν κρίνεται απαραίτητο, πραγματοποιείται πρωκτοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση, εξετάζεται η στοματική κοιλότητα και γίνεται HPV Τest, ώστε να ταυτοποιηθεί το στέλεχος του ιού που προκάλεσε τη μόλυνση, καθώς ορισμένα στελέχη είναι «υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση καρκίνου στο πέος, την ουρήθρα ή τον πρωκτό. Κατά τη διάγνωση ανιχνεύονται όλες οι βλάβες, ακόμα και αυτές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Η θεραπεία γίνεται με ειδικά LASER προηγμένης τεχνολογίας και τοπική αναισθησία. Εξαλείφονται όλες οι παρούσες βλάβες σε μία συνεδρία και δεν μένει κανένα σημάδι στο δέρμα. Για να διασφαλιστεί η πλήρης θεραπεία, θα πρέπει για ένα διάστημα 12 μηνών, μία φορά τον μήνα, να γίνεται επανεξέταση, καθώς δικαιούνται να εμφανίζονται βλάβες που δεν είχαν ακόμη εκδηλωθεί και ήταν στο στάδιο της επώασης.

Πολλοί ασθενείς μου με ρωτούν:

  • Εάν έχω κονδυλώματα, τι πρέπει να κάνουμε εγώ και ο σύντροφός μου; Η έγκαιρη θεραπεία για εσένα που έχεις διαγνωστεί με κονδυλώματα είναι κατεπείγουσα ανάγκη. Ο σύντροφός σου πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί αναλυτικά, ώστε να γίνει έγκαιρα  η διάγνωση, να εντοπιστούν όλες οι βλάβες και  να ολοκληρωθεί η θεραπεία για να μην γίνεται διαρκής επαναμόλυνση του ενός από τον άλλον. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει 100% από την μετάδοση του ιού, διότι φυσικά δεν καλύπτει όλες τις περιοχές που έρχονται σε επαφή.
  • Μπορώ να μάθω εάν κόλλησα τον ιό από τον σύντροφό μου; Ο ιός HPV μπορεί να έχει μεταδοθεί σε σένα από τον σύντροφό σου, μπορεί και όχι. Υπάρχει πιθανότητα να μεταδόθηκε σε σένα από κάποια παλαιότερη σχέση σου και να εκδηλώθηκε τώρα. Οπότε δεν μπορείς να γνωρίζεις από ποιον προήλθε η μόλυνση αλλά ούτε και να κατηγορήσεις τον σύντροφό σου, εκτός και αν το γνώριζε και δεν σε ενημέρωσε. Πάντα τονίζω ότι είναι σημαντικό σε μία σχέση, οι ερωτικοί σύντροφοι να συζητούν μεταξύ τους για τη σεξουαλική τους υγεία και τον κίνδυνο να νοσήσουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here