Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ηλίας Μόσιαλος: Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι “νόσος των gay”

Ηλίας Μόσιαλος: Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι “νόσος των gay”

- advertising -

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβόμαστε νέα πανδημία από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, το λέω κατηγορηματικά αυτό» ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού. Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για 20 κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατ. ανθρώπων» σημείωσε.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.

-advertising-

«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας.

«Η θνητότητα είναι πάρα πολύ μικρή, είναι 3-6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών θα αυτοϊαθούν» πρόσθεσε και διευκρίνισε πως «έχουμε το εμβόλιο, είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις τέσσερις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο».

Επίσης, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι υπάρχει νέο εμβόλιο μίας εταιρείας από τη Δανία, της Bavarian Nordic, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, όμως δεν θα θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2023. «Η ΕΕ θα πρέπει να προμηθευθεί προληπτικά ποσότητες του εμβολίου όπως έκαναν οι ΗΠΑ» δήλωσε.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι “νόσος των gay” που μεταδίδεται σεξουαλικά, μεταδίδεται απλώς λόγω στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here