Η συμμετοχή της Imane Khelif στους Ολυμπιακούς Αγώνες «δεν είναι ένα τρανς ζήτημα», λέει η ΔΟΕ

Εν μέσω της τρανσφοβικής και σεξιστικής στοχοποίησης της Αλγερινής πυγμάχου Imane Khelif στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε ότι δεν πρόκειται για «τρανς ζήτημα».
Η Khelif νίκησε την Πέμπτη (1 Αυγούστου) την Ιταλίδα Angela Carini, γεγονός που αναζωπύρωσε μια έντονη διαδικτυακή αντί-τρανς συζήτηση – ασχέτως με το ότι η ίδια η Khelif δεν είναι τρανς – σχετικά με τη συμμετοχή της στους Αγώνες, παρά επίσης το ότι έχει επιβεβαιωθεί το δικαίωμα συμμετοχής στο αγώνισμα της πυγμαχίας γυναικών.

Ο αγώνας διήρκεσε μόλις 46 δευτερόλεπτα, με την Ιταλίδα πυγμάχο να δηλώνει ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα της.

«Είμαι συντετριμμένη», δήλωσε η Carini, όπως αναφέρει ο Guardian. «Ανεξάρτητα από το άτομο που είχα μπροστά μου, το οποίο δεν με ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από όλη τη σειρά, ήθελα απλώς να κερδίσω».

Πέρυσι, η Khelif, η οποία συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών στο Νέο Δελχί επειδή δεν είχε περάσει το τεστ επιλεξιμότητας φύλου, σύμφωνα με το The Independent. Στο ίδιο τουρνουά, η Ταϊβανή Lin Yu-ting αποκλείστηκε επίσης επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA). Η Lin αναμένεται να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες την Παρασκευή (2 Αυγούστου).

«Η ΔΟΕ είναι λυπημένη από την κακοποίηση που δέχονται σήμερα οι δύο αθλήτριες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. «Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί τον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις».

«Αυτές οι δύο αθλήτριες ήταν τα θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA», ανέφερε επίσης η ΔΟΕ. «Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.

«Σύμφωνα με τα πρακτικά της ΙΒΑ που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή λήφθηκε αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΒΑ».

Η IBA εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, στην οποία ανέφερε ότι και οι δύο πυγμάχοι δεν υποβλήθηκαν σε «εξέταση τεστοστερόνης» πέρυσι, αλλά «υποβλήθηκαν σε ξεχωριστό και αναγνωρισμένο τεστ» και μετά αποκλείστηκαν. Δήλωσε επίσης ότι οι «λεπτομέρειες του τεστ παραμένουν εμπιστευτικές» και αρνήθηκε να το εξηγήσει.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους το ζευγάρι αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν έχουν δοθεί.

«Όλα τα διαγωνιζόμενα άτομα συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας»

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Mark Admas τοποθετήθηκε ξανά για το γεγονός, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο η Khelif όσο και η Lin συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή τους δεν είχε καμία σχέση με τα τρανς ζητήματα.

«Επαναλαμβάνω, όλα τα διαγωνιζόμενα άτομα συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας», δήλωσε ο Adams (μέσω του Guardian). «Αλλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτό αφορά πραγματικούς ανθρώπους».

Και πρόσθεσε: «Και παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι ένα τρανς ζήτημα. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό απολύτως».

Η Khelif δήλωσε στο BBC μετά την τελευταία της νίκη: «Είμαι εδώ για το χρυσό. Θα παλέψω με οποιονδήποτε, θα παλέψω με όλους».

Η ΔΟΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στους αγώνες, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς».

Σε απάντηση στους ισχυρισμούς για την Khelif, η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την ανήθικη στοχοποίηση και δυσφήμιση» της πυγμάχου της, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις εναντίον της «βαθιά άδικες».

Check Also

Ο Φώτης Μεταξόπουλος σε ομοφοβικό παραλήρημα: «Για μένα είναι καλύτερο να μεγαλώσει ένα παιδί σε ένα ίδρυμα, από το να μεγαλώσει από ομόφυλα ζευγάρια»

Την αντίθεσή του, με την ισότητα στον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία εξέφρασε με κακοποιητικό και …