Αρχική CULTURE Η ιστορία πίσω απο το τραγούδι «Enola Gay»

Η ιστορία πίσω απο το τραγούδι «Enola Gay»

- advertising -

Το τραγούδι «Enola Gay» κυκλοφόρησε το 1980 από το Βρετανικό συγκρότημα Orchestral Manoeuvres In the Dark (OMD), με το δεύτερο άλμπουμ τους «Organisation».

Το τραγούδι αναφέρεται στο αεροσκάφος που έριξε την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 6 Αυγούστου του 1945 και σήμανε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, συστήνοντας στην ανθρωπότητα έναν πρωτόγνωρο όλεθρο.

Το όνομα «Enola Gay» ήταν το όνομα της μητέρας του 30χρονου πιλότου Paul Tibbets, ο οποίος έδωσε την ονομασία στο μοιραίο αεροσκάφος.

-advertising-

Ο στίχος του τραγουδιού ζητά από τον ακροατή να σκεφτεί εάν οι βομβαρδισμοί ήταν απαραίτητοι (“Δεν θα έπρεπε ποτέ να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο”). Η φράση «Είναι η μητέρα περήφανη για το Μικρό αγόρι σήμερα;», είναι μια νύξη τόσο για το παρατσούκλι της βόμβας ουρανίου όσο και για τον πιλότο Paul Tibbets που ονομάζει το αεροσκάφος από τη μητέρα του.

Η φράση, “Είναι 8:15, και αυτή είναι η ώρα που ήταν πάντα”, αναφέρεται στην ώρα της έκρηξης πάνω από τη Χιροσίμα στις 8:15 π.μ. καθώς πολλά ρολόγια «πάγωσαν» από τις επιπτώσεις της έκρηξης. Προσδιορίζεται ως « αντιπολεμικό » κομμάτι, αν και ο McCluskey δήλωσε ότι “δεν είχε πραγματικά πολιτικά κίνητρα για να γράψει το τραγούδι”

Το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-29 Enola Gay των ΗΠΑ μετέφερε 12μελές πλήρωμα και έριξε την βόμβα, στην οποία είχε δοθεί το παρατσούκλι «Little Boy», στη Χιροσίμα την τελευταία περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη εκτιμάται περίπου στους 140.000.

Παρόλο που το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1980, λόγω του αντιπολεμικού του χαρακτήρα έγινε ευρέως γνωστό το 1982, με αφορμή τον πόλεμο Βρετανίας – Αργεντινής, για τα νησιά Falklands. Η άτυπη σύρραξη κράτησε 10 εβδομάδες, αλλά ήταν αρκετές για να σημειώσει το «Enola Gay» πωλήσεις άνω των 5.000.000 αντιτύπων.

Το «Enola Gay» έχει συμπεριληφθεί στα τραγούδια αυτά που θεωρήθηκαν “γκει ύμνοι” Όταν κυκλοφόρησε ως single,λίγοι αντιλήφθηκαν τη σημασία και διάθεση του τραγουδιού ,και μάλιστα πολλοί χαρακτήρισαν την μπάντα ως …γκει. Έφτασε στο 8 των UK Singles Chart. Ήταν επίσης επιτυχία σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, κατακτώντας την κορυφή των charts στην Ιταλία και την Ισπανία.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here