Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Το ΕΣΔΑ υποχρεώνει τη Βουλγαρία να θεσπίσει νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις...

Το ΕΣΔΑ υποχρεώνει τη Βουλγαρία να θεσπίσει νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις ατόμων του ιδίου φύλου

- advertising -

Η Βουλγαρία έλαβε εντολή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) να θεσπίσει νομικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου), το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο αποφάσισε υπέρ του ζεύγους του ίδιου φύλου Darina Koilova και Lilia Babulkova, των οποίων ο γάμος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίστηκε στη Βουλγαρία, ανέφερε το Balkan Insight.

Αν και η απόφαση δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων, η χώρα είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που αναγνωρίζει και προστατεύει τα ομόφυλα ζευγάρια.

-advertising-

«Αυτό που είναι ουσιώδες σε αυτήν την απόφαση είναι ότι, παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την εφαρμογή του πλαισίου, το κράτος πρέπει να περάσει από αυτή τη διαδικασία και σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Denitsa Lyubenova, της οποίας Η ομάδα εκπροσώπησε το ζευγάρι, είπε στο Balkan Insight.

Η Babulkova και η Koilova έδωσαν μια επταετή δικαστική μάχη για να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία. Το ζευγάρι είναι μαζί για περισσότερα από 14 χρόνια και παντρεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016.

Το 2017, ο δήμος της Σόφιας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον γάμο του ζευγαριού, καθώς το σύνταγμα της χώρας ορίζει τον γάμο ως πράξη μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το 2020, μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, το ζευγάρι υπέβαλε μήνυση κατά της Βουλγαρίας, ισχυριζόμενη παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι η Βουλγαρία παραβίασε τα δικαιώματα της Μπαμπούλκοβα και της Κοΐλοβα με το να μην αναγνώρισε τον γάμο τους.

«Είναι σαφές στο Δικαστήριο ότι μέχρι σήμερα οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα για να θεσπιστούν επαρκείς νομικές ρυθμίσεις σχετικά με την αναγνώριση των ενώσεων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου», έγραψε η ΕΣΔΑ στην απόφασή της.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here