Δικαστήριο διέταξε δύο γυναίκες να πληρώσουν 8.000 ευρώ ως αποζημίωση στην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν , αφού έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς ότι ήταν τρανς, πυροδοτώντας διαδικτυακές φήμες από θεωρητικούς συνωμοσίας και την ακροδεξιά.
Οι γυναίκες είχαν δημοσιεύσει ένα βίντεο στο YouTube τον Δεκέμβριο του 2021 υποστηρίζοντας ότι η σύζυγος του Γάλλου προέδρου ήταν κάποτε ένας άντρας ονόματι Ζαν-Μισέλ, μια αναλήθεια που έγινε viral λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022 και ώθησε τον Μακρόν να υποβάλει καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση.
Δημοσιεύσεις που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονταν ότι η πρώτη κυρία, πρώην Brigitte Trogneux, δεν είχε υπάρξει ποτέ και ότι ο αδερφός της Jean-Michel είχε αλλάξει φύλο και είχε πάρει αυτή την ταυτότητα.
Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε την Amandine Roy και τη Natacha Rey την Πέμπτη να πληρώσουν συνολικά 8.000 ευρώ ως αποζημίωση στη σύζυγο του προέδρου και 5.000 ευρώ στον αδελφό της Jean-Michel Trogneux.
Επίσης τους επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή.
H Μακρόν, 71 ετών, δεν παρευρέθηκε στη δίκη τον Ιούνιο και δεν ήταν παρών για την απόφαση.
Τα μηνύματα πολλαπλασιάστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι η πρώτη κυρία, πρώην Brigitte Trogneux, δεν είχε υπάρξει ποτέ και ότι ο αδερφός της Jean-Michel είχε αλλάξει φύλο και είχε πάρει αυτή την ταυτότητα.
Η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Μπριζίτ Μακρόν δέχθηκε επίθεση σε ένα βίντεο που έχει πλέον διαγραφεί στο YouTube ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου
Ο ψευδής ισχυρισμός οδήγησε επίσης σε πιο σοβαρές κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας.
«Η προκατάληψη είναι τεράστια, έσκασε παντού», δήλωσε ο δικηγόρος της Μπριζίτ Μακρόν, Ζαν Εννοσί.
Ο Roy, ένα αυτοαποκαλούμενο πνευματικό μέσο, πήρε συνέντευξη από τη Rey, μια αυτοαποκαλούμενη ανεξάρτητη δημοσιογράφο, για τέσσερις ώρες στο κανάλι της στο YouTube. Η Ρέι μίλησε για το «κρατικό ψέμα» και την «απάτη» που ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε.
Η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου ο Μακρόν χλευάστηκε σε ένα βίντεο που είχε πλέον διαγραφεί στο YouTube πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Ρέι ήταν άρρωστος κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά δεν κατάφερε να αναβληθεί.
Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για προεδρία, Καμάλα Χάρις, και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, έχουν επίσης γίνει στόχος παραπληροφόρησης σχετικά με το φύλο ή τη σεξουαλικότητά τους, σε προσπάθειες να τους χλευάσουν ή να τους ταπεινώσουν.