Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Δεκτή η αίτηση της μητέρας του Ζακ στο Ευρωκοινοβούλιο

Δεκτή η αίτηση της μητέρας του Ζακ στο Ευρωκοινοβούλιο

- advertising -

Δεκτή έκανε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αίτηση της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του Ζακ, να συζητηθεί στην Επιτροπή το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας με αφορμή τον ρόλο των αστυνομικών στο φονικό λιντσάρισμα του ακτιβιστή και την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Η αίτηση υποστηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς με εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Γεωργούλη και υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Την πρόταση καταψήφισε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μειοψήφησε.

Mέχρι στιγμής, η αίτηση (αρ. 0605/2022) συγκεντρώνει 145 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών, αριθμός που θεωρείται υψηλός, ενώ παραμένει ανοιχτή σε δηλώσεις υποστήριξης. Η υπόθεση του φονικού λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών στις 26 Ιανουαρίου.

-advertising-

Στην αίτησή της, η κ. Κωστοπούλου υπογραμμίζει ότι η υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και η αστυνομική κτηνωδία έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα και ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της Επιτροπής Αναφορών, η κ. Κωστοπούλου θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον των 35 μελών της και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των μελών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες γύρω από την υπόθεση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου προσέφυγαν οι δυο πολίτες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, που καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλακή ο καθένας χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here