Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Μποτσουάνα: Aποποινικοποίησε το γκέι σεξ

Μποτσουάνα: Aποποινικοποίησε το γκέι σεξ

- advertising -

Το Εφετείο της Μποτσουάνας επικύρωσε μια απόφαση του 2019 που αποποινικοποίησε το γκέι σεξ, σε μια «τεράστια νίκη» για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε το άρθρο 164 του ποινικού κώδικα της χώρας, το οποίο απαγόρευε το σεξ μεταξύ ανδρών.

Μέχρι τότε, το γκέι σεξ τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη

Όπως αναφέρει το reuters, πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το ομοφυλοφιλικό σεξ στη Μποτσουάνα τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη.

-advertising-

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο ποινικός κώδικας απαγόρευε το ομοφυλοφιλικό σεξ, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η στάση των ανθρώπων απέναντι στην ομοφυλοφιλία είχε αλλάξει.

Ο Πρόεδρος του Εφετείου Ian Kirby είπε ότι η ποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το δικαίωμα στην ισότητα.

Μέλη της κοινότητας αντέδρασαν με πανηγυρισμούς στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι έκλαιγαν από χαρά.

“Αυτό θα αλλάξει για πάντα το τοπίο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας στη Μποτσουάνα. Το κράτος δεν θα έχει πλέον καμία δουλειά σχετικά το τι κάνουν δύο ενήλικες που συναινούν..”, δήλωσε η Sethunya Mosime, πρόεδρος ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης της Μποτσουάνα.

“Αυτή η υπόθεση δοκίμασε τη δημοκρατία της Μποτσουάνας και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μπορούμε να πούμε ρητά ότι στη Μποτσουάνα υπάρχει πραγματική δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση, για την οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, καθώς αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here