Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Μπάιντεν για τις αμβλώσεις: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

Μπάιντεν για τις αμβλώσεις: Η Αμερική γυρίζει 150 χρόνια πίσω

- advertising -

«Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο» χαρακτήρισε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

-advertising-

O Tζο Μπάιντεν απέδωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στους τρεις δικαστές που όρισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «εφαρμογή στην πράξη μίας ακραίας ιδεολογίας».

«Ήταν τρεις δικαστές που ορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η πλάστιγγα της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μίας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να διαταραχθεί η ισορροπία του νόμου μας» ανέφερε.

«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Αφαιρεί ρητά ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως κινδυνεύει η υγεία των γυναικών και διακυβεύονται οι προσωπικές ελευθερίες.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αντισύλληψη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας για να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες οι άλλες προσωπικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφαίρεσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης· πρόκειται για την πιο σημαντική γνωμοδότησή του εδώ και δεκαετίες, η οποία έρχεται να μεταβάλλει ραγδαία το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, είχαν δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρμαχοι και πολέμιοι της άμβλωσης,, έχουν κατακλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν της ανακοίνωσης της απόφασης.

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here