Shadow

Ποιες αγορές μπορούν να στηρίξουν τον τραυματισμένο μας τουρισμό φέτος;

Οι αγορές της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην τόνωση του τουρισμού μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι χώρες με καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα αραβικά κράτη και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων είναι και η εκπόνηση προγράμματος προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα στοχεύει και σε άλλες χώρες εκτός από εκείνες οι οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν τον τουρισμό.

Διαχρονικά, οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από κράτη με τα οποία υπάρχουν καλές διμερείς σχέσεις, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών από τις χώρες αυτές αναμένεται να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη δεδομένου ότι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του Covid – 19.

Ρόλο στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα μπορούσε να παίξει και η εσωτερική αγορά, η οποία ωστόσο τα τελευταία έτη αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της συνολικής αγοράς του τουρισμού στην Ελλάδα ενώ δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο ΑΕΠ.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ρέτσος ο στόχος είναι η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο του 2020 – κυρίως από τον Αύγουστο και μετά – και η ανάκτηση μέρους των απωλειών από την υγειονομική κρίση το τελευταίο τρίμηνο του έτους με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως το Νοέμβριο.

με πληροφορίες απο economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English