Shadow

Η πρώτη μήνυση στο ελληνικό #MeToo: «Θυμάμαι ότι πάντα στο σπίτι του υπήρχε ένα παιδί»

Η εκπομπή «Μεσάνυχτα», του Alpha, με την Ελεονώρα Μελέτη, φιλοξενεί ένα από τα πρόσωπα των ημερών, τον άνδρα που κατήγγειλε πριν από 10 ημέρες γνωστό θεατράνθρωπο για τον βιασμό του, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Πιο συγκεκριμένα στην μήνυση που κατέθεσε στις 8 Φεβρουαρίου, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η σεξουαλική παρενόχληση ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών, στο καμαρίνι του του σκηνοθέτη ενώ συνεχίστηκε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια οδηγώντας στην αποπλάνηση και τον βιασμό του.

Ο Βασίλης,40 ετών σήμερα, είναι ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον γνωστού θεατράνθρωπου.

Ο ίδιος αποφάσισε να μιλήσει για την τραυματική αυτή εμπειρία του και να καταγγείλει τον άνθρωπο που τον αποπλάνησε όταν ήρθε πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα και πληροφορήθηκε για το κύμα αντίστοιχων καταγγελιών,από καλλιτέχνες και μη, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας συγκλονίζοντας το ελληνικό θέατρο.

Στην εκπομπή αναφέρεται στην περίοδο της σωματικής και συναισθηματικής του κακοποίησης, εξηγεί γιατί άργησε να μιλήσει και περιγράφει αναλυτικά γεγονότα αλλά και συναισθήματα από το τραυματικό του βίωμα. Μια συγκλονιστική μαρτυρία, που καθηλώνει.

«Λείπω πολλά χρόνια στη Γερμανία και γύρισα στην Ελλάδα. Θα γύριζα τη γη και τον ουρανό για να κάνω αυτή τη μήνυση. Ήθελα να εκπροσωπηθώ από έναν δικηγόρο και όχι να το καταγγείλω στα social media. Τα τελευταία χρόνια μου είχε δημιουργηθεί πάρα πολύ η ανάγκη να το μοιραστώ και είχα πει στους φίλους μου την ιστορία για να τη διαδώσουν. Έψαχνα ανθρώπους που να έχουν ζήσει τα ίδια από τον συγκεκριμένο άνθρωπο», είπε αρχικά ο ηθοποιός.

«Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα μένω στο εξωτερικό. Δεν θέλω να υπάρξουν άλλα θύματα. Το καταγγέλλω για να μιλήσουν και άλλα θύματα»

«..Την επόμενη μέρα τον παίρνω τηλέφωνο και κλείνουμε ραντεβού. Έρχεται και με παίρνει με τη μηχανή του και πάμε σπίτι του. Μου είπε ότι είναι καθηγητής. Για τη ζωή του. Πήρα μια εικόνα για εκείνον. Μιλήσαμε πολύ ώρα για το θέατρο και μετά μου είπε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα. Μου είπε για το απαγορευμένο. Για το πόσο γλυκό είναι να κάνουμε κάτι κρυφά από τους γονείς μου.. Καθόμασταν στον καναπέ και ξαφνικά με φίλησε. Έτρεμα. Δεν ένιωθα καλά. Εγώ είχα πάει να μιλήσουμε για το θέατρο. Με αγκάλιασε για να με ηρεμήσει. Ήμουν σοκαρισμένος. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έφυγα και δεν πήγα σχολείο ήμουν σοκαρισμένος. Δεν καταλάβαινα τι έχει συμβεί.»

«Συναντηθήκαμε και την επόμενη μέρα. Την τρίτη φορά που βρεθήκαμε δέχθηκα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από εκείνον. Εγώ δεν μπορούσα να αντιδράσω. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Με έκανε να νιώσω ότι το θέλω. Επειδή είχα σκεφτεί ότι είμαι ομοφυλόφιλος, νόμιζα ότι το θέλω όλο αυτό. Όταν μεγάλωσα και έγινα 30 κατάλαβα ότι δεν ήταν σωστό αυτό που γινόταν. Ότι ήμουν θύμα κακοποίησης. Όταν έγινα εγώ 31 δεν θα μπορούσε να κάνω σεξ με ένα 15χρονο. »

«Μπαίνω στο σπίτι  και είναι εκεί μια μαθήτριά του από γνωστό ιδιωτικό σχολείο. Και μου λέει να κάνουμε κάτι οι τρεις μας. Το αρνούμαι, παίρνει την κοπέλα και γυρνάει μετά από 10 λεπτά γυμνός και μου λέει η κοπέλα σε περιμένει. Του λέω εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα.  Εκείνος πηγαίνει ξανά μέσα και τους ακούω να κάνουν σεξ. Εγώ έχω παγώσει. Ήθελα να φύγω αλλά δεν μπορούσα. Μετά από λίγο, βρήκα τη δύναμη και έφυγα.»

«Βλεπόμασταν στο σπίτι του. Μετά άρχισε να μου προτείνει να βρεθούμε σεξουαλικά και με άλλους μαθητές του. Θυμάμαι ότι πάντα στο σπίτι του υπήρχε ένα παιδί. Κάποιος μαθητής του». 

Οπως εξήγησε σε παρέμβαση της η δικηγόρος κ. Μαρία Κουρτέση που εκπροσωπεί τον Βασίλη,στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για την περίοδο που για αποπλάνηση και κατάχρηση σε ασέλγεια. Πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά. Δυστυχώς τα αδικήματα αυτά που έγιναν το 1995 έως και  1998 έχουν παραγραφεί. Παρότι ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων οδηγεί στην παραγραφή τους ο σκοπός είναι να δοθεί έναυσμα σε θύματα που έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά σε μεταγενέστερους χρόνους να τα καταγγείλουν στην δικαιοσύνη.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν στο γραφείο της μαρτυρίες ανήλικων παιδιών το 2014 αλλά και το 2017 για τα οποία η δικαιοσύνη ερευνά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English