An armoured vehicle is seen as pro-Russian separatists of the self-proclaimed Donetsk People's Republic and Russian regular forces enter Mykolaivka amid Russia's invasion of Ukraine, in Donetsk Region, Ukraine February 27, 2022 in this still image taken from video. REUTERS/via REUTERS TV

Ουκρανία: Oι τελευταίες εξελίξεις

Νέα άνευ προηγουμένου επίθεση στο Κίεβο αυτή την ώρα εξαπέλυσε ρωσικός στρατός εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας με συνεχόμενες εκρήξεις να δονούν την πόλη την ώρα που οι σειρήνες ηχούν καλώντας τους πολίτες να τρέξουν στο κοντινότερο καταφύγιο.

Σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ωρών η ανακοίνωση Τσαβούσογλου, κατόπιν της επικοινωνίας του με τον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Τουρκία κλείνει τα Στενά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων. 

Πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και ο τρίτος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας στο Γόμελ της Λευκορωσίας με στόχο να βρεθεί άμεση λύση για τη λήξη του πολέμου που μαίνεται για πέμπτη μέρα. Λίγο πριν γίνει γνωστή η ολοκλήρωση των συνομιλιών ο πρόεδρος τους Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε αίτημα για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα μεταβούν σε Μόσχα και Κίεβο προκειμένου να διαβουλευθούνμε τις κυβερνήσεις τους. Η επόμενη συνάντηση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και όχι ξανά στο Γόμελ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά βρήκαν ορισμένα σημεία επαφής πάνω στα οποία οι δύο χώρες θα μπορούσαν να χτίσουν κοινές θέσεις. Από την πλευρά του Κιέβου, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν θέματα προτεραιότητας για τα οποία περιέγραψαν συγκεκριμένες λύσεις. Αυτά τα θέματα θα αναπτυχθούν στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό

Η Ελλάδα όπως και άλλες Ευρωπαικές χώρες,αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία φαίνεται να απειλεί ευθέως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Αποφασισμένη να ενεργοποιήσει τη σύμβαση του Μοντρέ είναι η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «μπλοκάρει» ουσιαστικά τα ρωσικά πλοία που θα επιχειρούν να περάσουν τον Βόσπορο.

Η Άγκυρα διεμήνυσε πως θα εφαρμόσει το Σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της, για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Check Also

Ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ πέθανε στα 100 — εδώ είναι η ιστορία του ως σύμμαχος LGBTQ+

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ , ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μείνει στη μνήμη μας ως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *