Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις προς την Ουγγαρία λόγω ομοφοβικής πολιτικής

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις προς την Ουγγαρία λόγω ομοφοβικής πολιτικής

- advertising -

Tο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει την προβολή και την προώθηση περιεχομένου που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία ή την ταυτότητα φύλου, σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Η Εθνοσυνέλευση πέρασε το νομοσχέδιο με 157 ψήφους. Το κυβερνών κόμμα “Fidesz” έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και το δεξιό κόμμα.

Όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία και να διαμαρτυρηθούν για διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Η νομοθεσία, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Fidesz, περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις που απαγορεύουν την προώθηση οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού -πλην του ετεροφυλόφιλου-  σε προγράμματα σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και σε ταινίες και διαφημίσεις που απευθύνονται σε οποιονδήποτε κάτω των 18.

-advertising-

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές στην Ουγγαρία καθώς και διεθνείς οργανισμοί επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο, συγκρίνοντάς το με το ρωσικό νόμο του 2013.

Η Ουγγαρία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της νέας νομοθεσίας της που καταπατά την απλή «προώθηση» ΛΟΑΤ περιεχομένου.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει την ανταλλαγή περιεχομένου που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ως απάντηση οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν αυτό το κύμα κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ενδεχομένως, με  περιορισμούς χρηματοδότησης για έργα προς υλοποίηση για την Ουγγαρία, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Openly.

“Το μήνυμα είναι ότι εάν δεν υποστηρίζονται οι αξίες της δημοκρατίας ή της ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχετε το δικαίωμα να λάβετε χρήματα για το σχέδιό σας”, δήλωσε η επίτροπος για την ισότητα Έλενα Ντάλι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «σίγουρα» θα επιβάλει κυρώσεις, εάν το νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος Fidesz γίνει επίσημα νόμος του κράτους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πέρασε νόμο που απαγορεύει να αναφέρονται στο σχολικό εκπαιδευτικό υλικό άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ή να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές, των οποίων το ευρύ κοινό είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, σε μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν να εντείνει την εκστρατεία του κατά των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων.

Η εθνική συνέλευση ψήφισε τη νομοθεσία με 157 ψήφους, αγνοώντας παράλληλα την έκκληση της τελευταίας στιγμής από έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εγκαταλείψει το σχέδιο ως «προσβολή ενάντια στα δικαιώματα και τις ταυτότητες των ΛΟΑΤΙ προσώπων» .

Παρά το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από το κυρίαρχο κόμμα Fidesz, καθώς και από το ακροδεξιό κόμμα Jobbik.

Τα μέτρα έχουν συγκριθεί με αντίστοιχα που πάρθηκαν το 2013 στη Ρωσία κατά της «προπαγάνδας των ομοφυλόφιλων», τα οποία είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί η κοινωνική απομόνωση και πυροδότησαν επιθέσεις εναντίον λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων.

Η ουγγρική νομοθεσία απαγορεύει την ανταλλαγή περιεχόμενου, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία ή τη φυλομετάβαση.

«Υπάρχουν περιεχόμενα που τα παιδιά κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία μπορούν να παρερμηνεύσουν και που μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στην ανάπτυξή τους στη δεδομένη ηλικία, πληροφορίες τις οποίες τα παιδιά απλά δεν μπορούν να επεξεργαστούν, κι επομένως θα μπορούσαν να διαστρεβλωθούν οι αναπτυσσόμενες ηθικές τους αξίες, ή η εικόνα τους για τον εαυτό τους, ή τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Ο νόμος σημαίνει, επίσης, ότι μόνο άτομα και οργανισμοί, που αναφέρονται στο επίσημο μητρώο μπορούν να διδάσκουν μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, ένα μέτρο που στοχεύει σε «οργανισμούς με αμφίβολο επαγγελματικό υπόβαθρο… που συχνά θεσπίζονται για την εκπροσώπηση συγκεκριμένων σεξουαλικών προσανατολισμών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα απαγορευτεί, επίσης, σε εταιρείες και μεγάλους οργανισμούς  να προβάλλουν διαφημίσεις αλληλεγγύης προς τους ομοφυλόφιλους, εάν θεωρείται ότι στοχεύουν άτομα κάτω των 18 ετών. Το 2019, μια διαφημιστική καμπάνια της Coca-Cola με χαμογελαστά ομόφυλα ζευγάρια και συνθήματα κατά των διακρίσεων ώθησε ορισμένα εξέχοντα μέλη της Fidesz να ζητήσουν μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας.

Ο νόμος σημαίνει ότι τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες με γκέι χαρακτήρες, ή ακόμη και με τη σημαία του ουράνιου τόξου, θα βρεθούν στο στόχαστρο, λένε οι ακτιβίστριες/τες που έχουν μελετήσει τη νομοθεσία.

Το ουγγρικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε την ημέρα του ψηφίσματος του νόμου ως «σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για την Ουγγαρία.» 

«Όπως και ο περίφημος ρωσικός «νόμος προπαγάνδας»αυτή η νέα νομοθεσία θα στιγματίσει περαιτέρω τα ΛΟΑΤ άτομα και τους συμμάχους τους», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, Νταβίντ Βιγκ, σχολιάζοντας μια σειρά τροποποιήσεων που προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε νόμο που στοχεύει στην παιδική κακοποίηση.

«Η προσθήκη αυτών των τροπολογιών σε νομοσχέδιο που επιδιώκει την καταστολή της παιδικής κακοποίησης φαίνεται να είναι μια σκόπιμη απόπειρα της ουγγρικής κυβέρνησης να ταυτίσει την παιδεραστία με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.»

Ο András Léderer, στην Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, δήλωσε: «Αυτή είναι μια γενικευμένη έγκριση για τη μεταχείριση των ΛΟΑΤ ατόμων με διακρίσεις, με μίσος. Η ιδέα ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος αποτελεί κίνδυνο από μόνη της, για άτομα κάτω των 18 ετών, είναι μια τόσο φρικτή φαύλη ιδέα. Θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των νέων ΛΟΑΤ ατόμων.»

Η Άννα Ντόναθ, μέλος της ουγγρικής αντιπολίτευσης, που συμμετέχει στη φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε έκκληση στις αρχές της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα:

«Ο νόμος είναι ασυμβίβαστος με τις θεμελιώδεις αξίες των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς και με τις αξίες των ουγγρικών πολιτών και είναι μόνο η τελευταία από τις πολλές επαίσχυντες επιθέσεις στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν», είπε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά παραδείγματα και περισσότερη αποδοχή αντί για ρωσικά παραδείγματα νόμων προπαγάνδας.» 

Οι υπουργοί από τις 26 άλλες χώρες της ΕΕ έχουν κληθεί να εντείνουν τον διάλογο με τον Ούγγρο ομόλογό τους σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στο κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Τα τελευταία μέτρα ακολουθούν την απόφαση να απαγορευτεί αποτελεσματικά η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και να τερματιστεί η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία της φυλμετάβασης.

Ενώ η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει στοχοποιήσει πολλάκις τις μετανάστριες και τους μετανάστες στα πολιτικά της μηνύματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δέχονται αυξανόμενη πίεση, ειδικά λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2022.

Νωρίτερα φέτος, η ουγγρική κυβέρνηση διέταξε μία μικρή εταιρία εκδόσεων να τοποθετήσει ‘disclaimer’ σε ένα παιδικό βιβλίο παραμυθιών που περιέχει «συμπεριφορά ασυμβίβαστη με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων». Οι εκδότες του “Wonderland Is for Everyone” ήθελαν να προωθήσουν την ανοχή των σεξουαλικών και μειονοτικών εθνοτικών ομάδων, αλλά ο Ορμπάν κατήγγειλε το βιβλίο ως «προκλητική πράξη» που είχε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.

Την παραμονή της ψηφοφορίας της Τρίτης, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς είχε χαρακτηρίσει τη νομοθεσία ως «προσβολή κατά των δικαιωμάτων και των ταυτοτήτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων» που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και την εκπαίδευση όλων των Ούγγρων:

«Οι προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι παραπλανητικό και ψευδές να ισχυριζόμαστε ότι εισάγονται για την προστασία των παιδιών.» 

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here