Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Έρευνα: Η ελληνική νεολαία υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Έρευνα: Η ελληνική νεολαία υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

- advertising -

Πρόκειται για έρευνα από το Ινστιτούτο Νίκου Πουλαντζά, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Prorata, με τίτλο: Νεολαία: Συνήθειες, Αντιλήψεις και Πολιτική Συμπεριφορά“, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται, με συλλογή δεδομένων μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου 2020, σε δείγμα 497 ατόμων. Ο πληθυσμός της έρευνας είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν ηλικία από 17-34 ετών.

Σε ότι αφορά στο φύλο, το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στο δίπολο άνδρας-γυναίκα, δίνοντας, ωστόσο, και μία τρίτη επιλογή “Άλλο/Δεν αποδέχομαι τη διάκριση” , που άγγιξε το 1%. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν ήταν άνδρες.

Ναι στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Το στατιστικό που ξεχωρίσαμε είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια (υπέρ 50%, κατά 40%) που συγκέντρωσε περισσότερες θετικές γνώμες έναντι των αρνητικών.

-advertising-

Άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά αφορούν στη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους (υπέρ 49%, κατά 39%). Ακόμη, αρνητική εμφανίζεται η πλειοψηφία της νεολαίας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (υπέρ 39%, κατά 51%), καθώς και στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των προσφύγων (υπέρ 38%, κατά 51%).

Η νεολαία διχάζεται με περισσότερες αρνητικές τοποθετήσεις για τις προτάσεις που αφορούν την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών (υπέρ 43%, κατά 47%) και την κατάργηση των σχολικών παρελάσεων (υπέρ 43%, κατά 50%).

Αδιάφορη, αλλά τελικά όχι

Σε ότι αφορά στην πολιτική 8 στα 10 ερωτώμενα άτομα δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται «πολύ» ή «αρκετά» για την πολιτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέες/οι χαρακτηρίζουν τη γενιά τους ως αδιάφορη (45%), κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις τους σε σχέση με την κοινωνική και πολιτική ενεργοποίησή τους, γεγονός που πιθανόν, όπως σημειώνει η συγγραφική ομάδα “δείχνει ότι η νέα γενιά έχει αποδεχθεί και ενσωματώσει την κριτική που της γίνεται από τις προηγούμενες γενιές.” Υπογραμμίζουν ακόμη το γεγονός ότι “είναι εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό (42%) όσων επέλεξαν να χαρακτηρίσουν τη γενιά τους ως αγχωμένη, στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που χαρακτηρίζουν τη νέα γενιά άτυχη (23%) και κουρασμένη (13%) είναι ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται, λόγω και της δεκαετούς κρίσης, η νεολαία.” 

- advertising -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here