Shadow

Ψηφίστηκε η τροπολογία για δωρεάν χορήγηση της PrEP

Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την διάθεση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophylaxis»). 

Ειδικότερα, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση και οργάνωση της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπεία, θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων σε άτομα αρνητικά στον ΗIV.

Αυτό σημαίνει πως την αγωγή θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν όσοι τη δικαιούνται, βάσει των προδιαγραφών.

Η σχετική τροπολογία (1431/222 28.9.2022) που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας  αναφέρει:

Θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρεκιας του ανθρώπο (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ρυθμιστούν και θα εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω. Μεταξύ αυτών, η διαδικασία προμήθειας και διάθεσης των αντιιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων, καθώς και ο τρόπος διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων τους.

Τι είναι το PreP; 

Με τον όρο PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) αναφερόμαστε στην αγωγή που λαμβάνει κάποιος που είναι αρνητικός στον HIV προκειμένου να προστατευθεί σε περίπτωση έκθεσης στον ιό. Η PrEP είναι ένα αντιρετροϊκό φάρμακο, το οποίο έχει συνήθως τη μορφή χαπιού που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Η PrEP έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματική στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 99+% (εφόσον λαμβάνεται σωστά). Αποτρέπει αποκλειστικά τη μετάδοση του HIV και στις χώρες που επιτρέπεται η χρήση της συνίσταται σε σεξουαλικά δραστήρια άτομα και σε συνδυασμό με άλλα μέσα αποτροπής μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως η χρήση προφυλακτικού και οι περιοδικές εξετάσεις για το σύνολο των ΣΜΝ. Σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο -με πρώτες τις Η.Π.Α το 2012- διατίθενται τα εν λόγω φάρμακα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English