Home CULTURE Tο QUEER ARCHIVE FESTIVAL επιστρέφει στην Αθήνα

Tο QUEER ARCHIVE FESTIVAL επιστρέφει στην Αθήνα

ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Το δεύτερο The Queer Archive Festival προτείνει, για άλλη μια χρονιά, ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο και τολμηρό πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και τη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών, το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλλει την διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά την σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί την διαφορετικότητα και προωθεί την συμπεριληπτικότητα.

Για 4 ημέρες, το The Queer Archive Festival θα δώσει λάμψη, μα και ουσία, στην ελληνική πρωτεύουσα με video εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνεις, περιπάτους και performances που αφορούν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συμβατικούς και αντισυμβατικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει Έλληνες και διεθνείς κορυφαίους καλλιτέχνες, αλλά και ανερχόμενα νέα ταλέντα.

Φέτος, το φεστιβάλ έχει την μεγάλη χαρά να φιλοξενεί το video “Life Guarding” του σπουδαίου Γερμανού φωτογράφου Wolfgang Tillman, ένα video-κολάζ σε επιμέλεια του Michael Amstad, που εξερευνά τη ρευστότητα μέσα από εικόνες κατακερματισμένων ανθρώπινων μελών, φρούτων και εντόμων, και των κυμάτων του Ατλαντικού ωκεανού (Space 52). Ακόμα, το έργο “Herma”, μια σειρά σχεδίων του Ισραηλινού καλλιτέχνη Tamir David που εξυμνεί τις συνεχόμενες αλλαγές στις αντιλήψεις, αλλά και τις αναπαραστάσεις, σε σχέση με το φύλο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή (Haus N Athen). Επιπλέον, φέτος του φεστιβάλ συνεργάζεται με το αγαπημένο Shamonette και μαζι σας προσκαλούν να επιβιβαστούμε σε ένα ζωηρό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό “Drag Bus Tour” μέσα στην πόλη της Αθήνας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα live performances από καλλιτέχνες της εγχώριας drag σκηνής, ή ακόμα να αποτίσουμε φόρο τιμής στην καταξιωμένη avant-pop μουσικό, Sophie. Παράλληλα, και με ανάθεση του φεστιβάλ, ο πολλά υποσχόμενος νέος Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος δημιουργεί την φωτογραφική σειρά “Rooftop lovers” με LGBTQΙ+ ζευγάρια να μας δείχνουν πώς είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι πάνω από το σκληρό τοπίο της Αθήνας. (Void Gallery).

Οι συμμετοχές συνεχίζονται με την ηδονοβλεπτική video art “Tethered” του πολυμεσικού καλλιτέχνη Daniel Pinheiro από τη Βενεζουέλα, την site-specific performance “The Thinker performs live” της Dynno Dada, το τριμερές γλυπτό “Comfort Zone” του Andy James, την επιλογή video έργων “To be willing to march into Hell for a Heavenly Cause” σε επιμέλεια της curator Marina Doritis, την παιχνιδιάρικα διαδραστική performance “Bird Watching” της Χριστίνας Τριχά, την φωτογραφική ανάδρομη “Dialogues” του Γιώργου Στριφτάρη, καθώς και το φωτογραφικό slideshow και μια σειρά απο live φωτογραφίσεις του Νίκου Μενουδαράκου “Comfortably Wild”, τη site-based εγκατάσταση “ΚΑΡΤΟΦΙΛΙΑ” της Ερμίνας και της Βασιλικής Αποστολάκη, καθώς και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της queer καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα του σήμερα, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Θοδωρής Αντωνόπουλος με καλεσμένους τοπικούς καλλιτέχνες και επιμελητές.

Τέλος, η δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ συμπληρώνεται από το πρώτο τεύχος του KAVLA zine, μιας ανεξάρτητης έκδοσης του The Queer Archive Festival, η οποία θα φιλοξενήσει έργα ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνών και έχει ως πρόθεση να πυροδοτήσει μια νέα και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την queer αισθητική και εμπειρία στη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3/6
Group Exhibition Opening: Daniel Pinheiro, Andy James, Tamir David, Dynno Dada, Ερμίνα Αποστολάκη & Βασιλική Αποστολάκη, HAUS N then
Exhibition Opening: Βασίλης Κεκάτος, VOID GALLERY
Exhibition Opening: ΜΑΡΙΝΑ ΝΤΟΡΙΤΗΣ, KICK GALLERY

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6
Exhibition Opening: Wolfgang Tillmans, SPACE 52
Exhibition Opening: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ, eight GALLERY
Panel discussion: Greek queer art today, TRIANON CINEMA

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6
Interactive Walk: Χριστίνα Τρίχα, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Exhibition Opening: ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΟΥΔΑΡΑΚΟΣ, FOKIANOU ART SPACE
Drag Tour Bus: Local drag queens & Shamonette, TOUR BUS/SHAMONETTE

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6
Sophie Tribute: Local dancers, ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

News in English
Exit mobile version