Ο ηθοποιός και βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας,Σπύρος Μπιμπίλας, σε μια συνέντευξη-ποταμό στην «ΟΝ time»,αναφέρθηκε στην βιωματική του ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ, απάντησε και για το αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία.
Δεν το έκρυψες ποτέ -ίσως τον πρώτο καιρό-, αλλά αν κοιτάξει κάποιος στο διαδίκτυο, στη Wikipedia αναφέρει ότι είσαι ο πρώτος ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Όχι, δεν είμαι ο πρώτος. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν το λένε… Εντάξει, εγώ δεν είμαι κριτής της ζωής του καθενός, αλλά δεν είμαι ο πρώτος γκέι που μπήκε στην ελληνική Βουλή.
Εσύ όμως το έχεις παραδεχτεί.
Εντάξει, αυτό σημαίνει κάτι; Εφόσον έγινε μάχη για τα δικαιώματα των ανθρώπων, δεν μπορούσα να μείνω απαθής θεατής και να μη μιλάω, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν τους θεατές.
Γι’ αυτή τη διαφορετικότητά σου, καθώς μεγάλωνες, σου έγινε ποτέ μπούλινγκ στους κύκλους σου; Όχι τόσο στο χώρο το θεατρικό, όσο ανάμεσα στα παιδιά της ηλικίας σου στο σχολείο, στην εφηβεία;
Όχι. Εκείνη την εποχή δεν έλεγε ο ένας την αλήθεια στον άλλο. Όλοι κρύβονταν, οπότε δεν ένιωσα μπούλινγκ. Εξάλλου, αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται, για να σου πει κάτι ο άλλος.
Ήταν κάτι που αποφάσισες εσύ να το πεις, όταν αργότερα άρχισε να γίνεται όλος αυτός ο αγώνας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα;
Όχι. Εμένα ο κύκλος μου το ήξερε, ανοιχτά ποτέ δεν είχα μιλήσει, γιατί δεν ενδιαφέρει και κανέναν. Κανονικά δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν η σεξουαλικότητα του άλλου. Γιατί να τον ενδιαφέρει; Για κουτσομπολιό; Για ποιο λόγο; Οπότε εγώ δεν το είχα πει ποτέ ανοιχτά, ούτε σε τηλεοράσεις ούτε αλλού. Ο περίγυρός μου, όμως, το ήξερε, όπως και τις σχέσεις μου. Εγώ πάντα έδινα και δίνω μάχη για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, θρησκείας, χρώματος, φυλής, δεν είμαι καθόλου ρατσιστής.
Η μητέρα σου ήξερε από την αρχή για την προσωπική σου ερωτική επιλογή;
Η μητέρα μου το έμαθε λίγο αργότερα, όταν της το είπα. Το μόνο που μου είχε πει -θυμάμαι- ήταν: «Είσαι ευτυχισμένος;». Αυτό ήθελε. Να είμαι ευτυχισμένος.
Προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία. Μάλιστα, ως βουλευτής έβγαλες έναν πολύ συγκινητικό λόγο.
Ναι, γιατί ήταν βιωματικός.
Πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχτεί όχι μόνο τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών αλλά και το να αποκτούν παιδιά;
Κι αν δεν είναι, πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία στο 1/3 της είναι εξαιρετικά ρατσιστική, φοβισμένη και απαράδεκτη. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να αλλάξει αυτό. Να πάψουν να είναι ρατσιστές οι άνθρωποι. Να πάψουν να φοβούνται τους ομοφυλόφιλους, τους ξένους, τους αλλόθρησκους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα πάνω στη γη.