Home ΚΟΣΜΟΣ Ευρωπαϊκά κράτη με ΛΟΑΤΚΙ+ αρχηγούς

Ευρωπαϊκά κράτη με ΛΟΑΤΚΙ+ αρχηγούς

Είναι η πρώτη φορά που μια ανοιχτά LGBTQ+ προσωπικότητα στην Ελλάδα, ηγείται ενός από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αναδείχθηκε ο πρώτος ανοιχτά αρχηγός κόμματος στη χώρα.

Στην Ευρώπη,έχουν υπάρξει και υπάρχουν ανοιχτά πρόσωπα τα οποία είναι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί στην χώρα τους.

Ισλανδία

Η πρώην πρωθυπουργός Jóhanna Sigurðardóttir έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2009. Υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ο γάμος της με τη σύντροφό της Jónína Leósdóttir ήταν ένας από τους πρώτους ΛΟΑΤΚΙ+ γάμους, όταν νομιμοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010.

Η Sigurðardóttir, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός έως το 2013, βοήθησε να βγει η χώρα από τη βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Βέλγιο

Ο πρώην πρωθυπουργός Elio Di Rupo έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ το 2011, υπογραμμίζοντας το προοδευτικό ιστορικό του Βελγίου όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον ετήσιο χάρτη και δείκτη της ILGA-Europe (που βασίζεται στα νομικά καταχωρημένα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα).

Υπηρετώντας στη θέση αυτή μέχρι το 2014, ο Di Rupo εξελέγη αργότερα, το 2019, επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Βαλλονίας, την οποία ανακήρυξε πέρυσι σε «ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του για την προώθηση της ισότητας.

Λουξεμβούργο

Ο πρωθυπουργός Xavier Bettel έγινε ο δεύτερος ανοιχτά γκέι επικεφαλής κυβέρνησης σε χώρα της ΕΕ όταν εξελέγη το 2013, μετά τον Di Rupo του Βελγίου.

Ο πρώην δικηγόρος που μετατράπηκε σε πολιτικό είναι εδώ και καιρό ανοιχτός για τη σεξουαλικότητά του, αλλά συνήθως «υποβαθμίζει» τη σημασία της.

Ο Bettel και ο επί μακρόν πολιτικός σύντροφός του ήταν από τα πρώτα γκέι ζευγάρια που άσκησαν το δικαίωμά τους να παντρευτούν όταν το Λουξεμβούργο έγινε το ένατο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο το 2015.

Ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία ηγέτης της ΕΕ παντρεύτηκε άτομο του ίδιου φύλου.

Το 2018, ο Bettel έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός στον κόσμο που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία και τον Οκτώβριο θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς μια τρίτη θητεία.

Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός πολιτικός Leo Varadkar υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2017 μέχρι το 2020, καθιστώντας τον τον πρώτο ομοφυλόφιλο ηγέτη της Ιρλανδίας. Επανήλθε στο αξίωμα το 2022 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό της εξουσίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η άνοδός του στην εξουσία το 2017 σηματοδότησε ένα ακόμη κεφάλαιο κοινωνικής αλλαγής στην Ιρλανδία, που ήταν κάποτε μία από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές και σταθερά ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ευρώπης, και η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1993 και νομιμοποίησε το διαζύγιο δύο χρόνια αργότερα.

Ο Varadkar έκανε coming out ως γκέι το 2015, πριν από το δημοψήφισμα-ορόσημο της Ιρλανδίας για την ισότητα στον γάμο.

Μόλις εξελέγη, υπερασπίστηκε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας του γάμου στη Βόρεια Ιρλανδία, το μόνο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είχε εισαγάγει σχετική νομοθεσία μέχρι το 2017.

Λετονία

Όταν ορκίστηκε πρόεδρος της Λετονίας τον Ιούλιο του 2023, ο Edgars Rinkevics έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κράτους της ΕΕ (κάτι σαν πρόεδρος Δημοκρατίας).

Αν και ο ρόλος του προέδρου στη Λετονία είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, το αξίωμα φέρει εξουσίες άσκησης βέτο σε νομοθεσίες και προκηρύξεις δημοψηφισμάτων.

Το 2014, ο Rinkevics έκανε coming out στο Twitter με μια ανάρτηση που έγινε γρήγορα viral και ανέφερε: «Ανακοινώνω με υπερηφάνεια ότι είμαι γκέι», αποτελώντας τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο στα κράτη της Βαλτικής που έκανε δημόσιο coming out, και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για ίσα δικαιώματα.

Σερβία

Η πρωθυπουργός Ana Brnabić έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη λεσβία γυναίκα πολιτικός που ανέλαβε το αξίωμα το 2017.

Όταν η σύντροφός της γέννησε ένα αγόρι το 2019, ήταν η πρώτη ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός που έγινε γονέας ενώ βρισκόταν στο αξίωμα, παρόλο που η ισότητα στον γάμο δεν έχει νομοθετηθεί και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες έχουν ελάχιστα δικαιώματα στη Σερβία.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

News in English
Exit mobile version