Shadow

Στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κρατούνται στη ΓΑΔΑ και αναμένεται να τεθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Από τη βαλλιστική εξέταση, όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για το ποιος αστυνομικός ή αστυνομικοί σκότωσε τον 20χρονο και ποιος ή ποιοι τραυμάτισαν τον έτερο νεαρό.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, ο ανακριτής αναμένεται να προσωποποιήσει το κατηγορητήριο, καθώς θα υπάρξουν διαφορετικές κατηγορίες για:

ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο
απόπειρα ανθρωποκτονίας
παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων


Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, να ζητήσει από τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Τα τρία ερωτήματα
Το πρώτο ερώτημα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι είναι το πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα και αντί για σύλληψη έχουμε ένα νεκρό. Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας κόντρα στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους «συνολικά εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν».

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή» ακούγονται πεντακάθαρα οι διαβιβάσεις όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός. Ωστόσο, αργότερα, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς».

Ένα τρίτο ερώτημα αφορά τη συνεννόηση ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή όμως, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (οι πληροφορίες διίστανται αν πρόκειται για την αρχική ομάδα που ενεπλάκη ή άλλη) παρά τις περί του αντιθέτου εντολές συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Βολές κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσαν κοινοβουλευτικά κόμματα

Την ώρα που έχει ξεκινήσει ένα μπαλάκι ευθυνών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι κοινότητες των Ρομά βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ η οικογένεια του 20χρονου ξεσπά απαιτώντας δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English