Shadow

Αγγλία: Χαλάρωση των κανόνων αιμοδοσίας για γκέι και bi άνδρες

Οι γκέι και οι bi άνδρες θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα πιο εύκολα, από το επόμενο καλοκαίρι, μετά από μια αλλαγή πολιτικής-ορόσημο, ανακοίνωσε η υπηρεσία αίματος NHS. Η κίνηση έγινε δεκτή από τις ακτιβιστικές ομάδες, που αγωνίστηκαν να ανατρέψουν τους κανόνες που «διαιωνίζουν την ανισότητα.»

Άνδρες σε μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό τους θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα από το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το NHS Blood and Transplant (NHSBT). Οι κανόνες απαιτούν, επί του παρόντος, από όλους τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες, να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες (αν δεν έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο), ώστε να μπορούν να δώσουν αίμα.

Η αλλαγή της πολιτικής θα σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τους δότες θα διεξάγονται σε ατομική και όχι σε πληθυσμιακή βάση. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο για περισσότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να κάνει δωρεά, εάν δεν υπάρχει γνωστή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και δε λαμβάνει αγωγή για τον ιό του HIV (PreP ή PEP), δήλωσε το NHSBT.

Οι ακτιβιστικές ομάδες χαιρέτησαν την απόφαση, με τον Ethan Spibey, τον ιδρυτή της ομάδας πίεσης FreedomToDonate, να δηλώνει:

“Πριν από σχεδόν έξι χρόνια, η ομάδα εθελοντών μας ξεκίνησε να ξαναγράφει τους κανόνες, που είχαν διαιωνίσει την ανισότητα και εμπόδιζαν χιλιάδες δυνητικά ασφαλείς δωρητές να δωρίσουν αίμα. Σήμερα, καλωσορίζουμε μια πρωτοποριακή νέα πολιτική και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα μπορούν να χαρίσουν με ισονομία το δώρο του αίματος.” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English