Shadow

Ψήφισμα για την άμεση ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα

Ένα ψήφισμα για την άμεση ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα έχει ανέβει στο διαδίκτυο από την ομάδα Social Justice Worriers.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα απαιτεί την άμεση απαγόρευση και ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα αλλά και ειδική ρύθμιση για συμπεριληπτικούς και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, όσων αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απευθύνονται στις υπηρεσίες αυτές.

Μπορείς να υπογράψεις και εσύ πατώντας εδώ

Ολόκληρο το κείμενο

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, οι θεραπείες μεταστροφής έχουν ποινικοποιηθεί, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση μιας και φαίνεται να εξασκούνται ακόμα και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τον Μάρτιο του 2018 μάλιστα, υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν εθνική νομοθετική ισχύ για τα κράτη-μέλη της Ένωσης, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα αυτό στηρίζει ουσιαστικά την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών στην ΕΕ, κάτι όμως που για να γίνει νόμος κάθε κράτους-μέλους προϋποθέτει ξεχωριστή εθνική νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση.

Ως Θεραπεία Μεταστροφής ορίζεται κάθε είδους προσπάθεια από επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, πνευματικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές, να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου ατόμων κάθε ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών).

Οι θεραπείες μεταστροφής μπορεί να περιλαμβάνουν στοχοποίηση της σεξουαλικότητας και του φύλου και ενεργή προσπάθεια αλλαγής τους μέσω ψυχανάλυσης, φαρμακευτικής είτε ορμονικής αγωγής, συμπεριφορικές τεχνικές όπως η αποχή, ακόμα και σωματική βία ή “διορθωτικός” βιασμός.

Έχουν εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ατόμων που τις έχουν υποστεί, έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια από το Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων ενώ ο ΟΗΕ, μέσω ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα, έχει κάνει έκκληση για παγκόσμια απαγόρευσή τους.

Απαιτούμε λοιπόν άμεση απαγόρευση και ποινικοποίηση των Θεραπειών Μεταστροφής στην Ελλάδα αλλά και ειδική ρύθμιση για συμπεριληπτικούς και δεσμευτικούς κώδικες δεοντολογίας για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, όσων αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απευθύνονται στις υπηρεσίες αυτές. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English