Shadow

ΗΠΑ – Δικαστική απόφαση-σταθμός : Παράνομη η απόλυση ομοφυλόφιλων ή τρανς εργαζόμενων

Απόφαση – σταθμό για την προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων από διακρίσεις στον χώρο εργασίας, εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι καλύπτονται και αυτές από τους νομικούς μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, με σαφέστατα διακηρυγμένη αντίθεση στο θέμα αυτό.

ιδικότερα, οι Ανώτατοι Δικαστές ψήφισαν με 6 υπέρ έναντι 3 κατά ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία του 1964 κατά των κοινωνικών διακρίσεων (Civil Rights Act), η οποία μεταξύ άλλων απαγορεύει και τις διακρίσεις βάσει φύλου, καλύπτει και τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στήριζε τους εργοδότες και τασσόταν υπέρ μιας στενότερης ερμηνείας της νομοθεσίας, στην οποία δεν περιλαμβανόταν η ταυτότητα φύλου και σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Σήμερα το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός», ανάφερε ο Ανώτατος Δικαστής Νιλ Γκόρσατς. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να παίζει ρόλο στην απόλυση ενός εργαζόμενου από τον εργοδότη του το αν είναι ομοφυλόφιλος η διεμφυλικός», τόνισε.

Όπως αναφέρει το BBC, η προκατάληψη στον χώρο εργασίας εναντίον ομοφυλοφίλων και τρανς ατόμων εργαζομένων παρέμεινε νόμιμη σε μεγάλο μέρος της χώρας, με 28 πολιτείες των ΗΠΑ να μην διαθέτουν ολοκληρωμένα μέτρα κατά της διάκρισης στην εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως μέχρι σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι σε περίπου το ήμισυ της χώρας προστατεύονταν από τοπικούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, δεν υπήρχε ομοσπονδιακός νόμος που απαγόρευε ρητά την απόλυση εργαζομένων ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στην LGBTQ κοινότητα στις ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς και 7,1 εκατομμύρια λεσβίες, γκέι και bisexual εργαζόμενους σύμφωνα με το Ινστιτούτο UCLA’s Williams.

Οι προσωπικές ιστορίες πίσω από τις δικαστικές υποθέσεις

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσαν δύο άντρες ομοφυλόφιλους και μια τρανσέξουαλ γυναίκα που υπέβαλαν μηνύσεις για διάκριση στην εργασία, αφότου απολύθηκαν.

Ο ένας, ο Donald Zarda, ήταν εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο στη Νέα Υόρκη και σκοτώθηκε το 2014, κατά της διάρκεια πτώσης με ανεμόπτερο στην Ελβετία. Είχε απολυθεί λίγο αφότου πελάτης τον κατήγγειλε στο αφεντικό του επειδή αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Gerald Bostock εργαζόταν στην περιφέρεια του Clayton και υποστήριζε ότι απολύθηκε λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Ωστόσο, οι πρωτόδικες αποφάσεις είχαν δεχτεί ότι έχασε τη δουλειά του, καθώς μετά από λογιστικό έλεγχο, προέκυψε κακοδιαχείριση κεφαλαίων εκ μέρους του.

Η Aimee Stephens, που ήταν διευθύντρια σε γραφείο κηδειών του Ντιτρόιτ, υποστήριζε ότι απολύθηκε αφού αποκάλυψε στο αφεντικό της ότι είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εγχείριση αλλαγής φύλου και εφεξής, θα ερχόταν στη δουλειά με τη γυναικεία στολή εργασίας. Πέθανε πριν από ένα μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English