Home ΕΛΛΑΔΑ Επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και...

Επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βιασμού

Σε εκτεταμένες μεν, πλην στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό κώδικα, προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr στην σύμφωνα με πληροφορίες τελική εισήγησή της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα το 2019, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

Στα κεφάλαια κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και βιασμού , προστίθεται ειδική παράγραφος που φωτογραφίζει τις περιπτώσεις σεξουαλικού εξαναγκασμού ή παρενόχλησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Για πρωτη φορά μάλιστα προστίθεται στον Ποινικό κώδικα αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:

Αδικήματα βιασμού και πρόσωπα επιρροής

Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι :

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του”

Η πρόταση επιχειρεί επίσης να απαλείψει τον όρο “χωρίς τη συναίνεση του θύματος” για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη , καθώς κρίθηκε πως είναι δύσκολο να αποδεχτεί σε δικαστήριο: “ Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη”, είναι η νέα προτεινόμενη διάταξη.

Στην παράγραφο 1 του 336 ΠΚ περί βιασμού (“Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών” όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση) προστίθεται εδάφιο που αναφέρει πως “η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση”, δηλαδή επιφέρει αυξημένη ποινή.

Ισόβια ίσον 18 χρόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται στην τελική πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη, ειδική παράγραφος στο περίφημο άρθρο 105 Β του ΠΚ , όπου για τα συγκεκριμένα εγκλήματα ο χρόνος αποφυλάκισης αυξάνεται στα 4/5 έκτισης της ποινής. Δηλαδή από τα 2/5 πραγματικής έκτισης συν 1/5  πλασματικής (μεροκάματα) αυξάνεται η πραγματική φυλάκιση στα 3/5 και προστίθεται το 1/5 της πλασματικής. Παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια απο 16 χρόνια που ειναι σήμερα (χρόνος που δίνει δικαίωμα υποβολής αίτησης που κρίνεται από δικαστικό συμβούλιο) στα 18 χρόνια.

Ενδεικτικά θα υπάρξει η εξής προσθήκη στο άρθρο 105Β:

-Προκείμενου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 ετών.

Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα “κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι : Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Παραγραφή αδικημάτων κατά ανηλίκων

Μετά τα όσα είδαμε τον τελευταίο καιρό για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων και με δεδομένο τον σκόπελο της παραγραφής για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η επιτροπή παρεμβαίνει και σε αυτό το θέμα. Έτσι στην πρόβλεψη ( 113 παρ. 4 ΠΚ) πως ” η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”προστίθεται πως αυτό θα ισχύει και για τα πλημμελήματα που αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

Παράλληλα πλέον όλες οι γενετήσιες πράξεις κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δίχως δηλαδή να απαιτείται μήνυση του θύματος.

Δείτε όλες τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αναμένονται εδώ.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

News in English
Exit mobile version