Αύξηση στα περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ελλάδα

Με σύνθημα «ο ρατσισμός μάς αφορά» παρουσιάστηκε, σήμερα, η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο από τα μέλη του Δικτύου, κατά τη διάρκεια του 2019, παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και αυξητική τάση στα λεγόμενα περιστατικά καθημερινού ρατσισμού, με δράστες μεμονωμένα άτομα στις γειτονιές, τα σχολεία, τα ΜΜΜ και στις οικίες, που διαμένουν πρόσφυγες, ενώ παρουσιάζεται μικρή μείωση στον συνολικό αριθμό περιστατικών σε σχέση με το 2018. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται καθώς τα θύματα δεν τα καταγγέλλουν λόγω φόβου.

Επιθέσεις κατά ατόμων και φορέων ΛΟΑΤΚΙ

Συγκεκριμένα, το Δίκτυο κατέγραψε 44 περιστατικά επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ για το 2019 (25 λόγω ταυτότητας φύλου, 16 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 3 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου). Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις και επιθέσεις σωματικής βίας και αποτυπώνουν μοτίβα κάθε δυνατής έντασης.

Επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Από τα 44 περιστατικά κατά ΛΟΑΤΚΙ, στα 16 περιστατικά στοχοποιήθηκαν τα θύματα λόγω
σεξουαλικού προσανατολισμού.

Θύματα: 8 περιστατικά κατά ανδρών, 5 κατά γυναικών, 1 κατά μη δυικού ατόμου καθώς και 1 κατά ατόμου που αυτοπροσδιορίζεται ως queer. Τέλος, 1 περιστατικό έλαβε χώρα κατά υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ηλικία θυμάτων: σε 3 περιστατικά τα θύματα ήταν 14-18 ετών, σε 7 περιστατικά τα θύματα ήταν μεταξύ 19 και 31 ετών, σε 5 περιστατικά ήταν μεταξύ 31-56. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν κυρίως λεκτική (απειλές/εξύβριση) αλλά και σωματική βία, ενώ σε 8 περιστατικά τα θύματα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί και άλλες επιθέσεις στο παρελθόν.

Δράστες: Σε 12 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, εκ των οποίων 1 ανήλικος, σε 1 περιστατικό ήταν γυναίκα, ενώ σε 3 περιστατικά οι δράστες ήταν γυναίκες και άντρες, με τη συμμετοχή μίας (1) ανήλικης. Επίσης, οι ηλικίες των δραστών εμφανίζουν μεγάλη διασπορά και κυμαίνονται από τα 16 έως και τα 60 έτη.

Το Δίκτυο έχει επισημάνει με βάση τις καταγραφές του ότι κάθε διαπληκτισμός ή ένταση δύναται να καταλήξει, έστω και αν δεν είναι εξαρχής, σε έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Το 2019, καταγράφηκε περιστατικό στο οποίο ενώ ο διαπληκτισμός ξεκίνησε με αφορμή τη στάθμευση αυτοκινήτου υπαλλήλου του θύματος σε χώρο που ανήκε στον γείτονα του, κατέληξε σε ομοφοβική επίθεση από τον γείτονα, τάση που έχει προκύψει και σε παλαιότερες καταγραφές του Δικτύου.

Επιθέσεις λόγω ταυτότητας φύλου

Κατά το 2019, καταγράφηκαν 25 περιστατικά λόγω ταυτότητας φύλου.

Θύματα: 14 περιστατικά κατά γυναικών ηλικίας 23-52 ετών και 8 περιστατικά κατά ανδρών 12- 32 ετών καθώς, 2 περιστατικά κατά μη δυικών ατόμων καθώς και 1 περιστατικό κατά άφυλου ατόμου.

Κατά το 2019, καταγράφηκαν 17 περιστατικά λεκτικής βίας, 2 περιστατικά σωματικής βίας, σε συνδυασμό με εξύβριση ή απειλές, 2 περιστατικά ασέλγειας και προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και 2 περιστατικά βιασμού (το ένα περιστατικό αφορούσε ανήλικο άτομο).

Δράστες: Σε 18 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, ηλικίας από 13 έως 80 έτη. Σε 5 περιστατικά ήταν γυναίκες, ηλικίας από 12 έως 55 έτη, ενώ σε 2 περιστατικά οι δράστες ήταν γυναίκες και άντρες.

Όπως έχει τονιστεί και στις προηγούμενες εκθέσεις, τα θύματα βίας λόγω ταυτότητας φύλου
συχνά υφίστανται πολλαπλές επιθέσεις εντός της οικίας τους, ενώ στοχοποιούνται από τη γειτονιά τους, άτομα του εργασιακού τους χώρου ή και εντελώς άγνωστα άτομα. Κατά το 2019 καταγράφηκε μια τάση συμπεριφορών, οι οποίες ενέχουν προβληματική και έντονα παρενοχλητική μεταχείριση διεμφυλικών ατόμων από οικογένεια, συμμαθητές, εργοδότες και συναδέλφους, δημοσίους λειτουργούς, αλλά και απλούς πολίτες, με στόχο την αμφισβήτηση του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία τρανς γυναίκας η οποία υπό την απειλή της σωματικής της ακεραιότητας, από τον ίδιο της τον αδελφό, εξαναγκάστηκε να κάψει τα ρούχα της επειδή «δεν ήταν αντρικά». Το Δίκτυο στο σημείο αυτό θα ήθελε να υπενθυμίσει την ακόμη επίκαιρη διαπίστωση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muižnieks, σε παλαιότερη δήλωση του ότι, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα απολαμβάνουν μεγαλύτερη από ποτέ προστασία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αγωνίζονται ακόμα να απολαύσουν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα σε περιβάλλοντα όπου η ομοφοβία και η τρανσοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένα.

Ολη την  ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Check Also

Τρανσφοβικό παραλήρημα από τον Ντόναλντ Τράμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, από την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, θα προωθήσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version