ΑΓ Φωτογραφίες Αλέξης Γαγλίας

Πρόσφυγες και Μετανάστες VS Ελληνική Αστυνομία

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,μέσα από φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου που διοργάνωσαν το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στο γήπεδο της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη,έδωσαν το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η Δράση Αστυνομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ένα διαφορετικό ματς στην Κυψέλη.

Γήπεδο της Αλεπότρυπας, Κυψέλη. Σάββατο βράδυ, 11 Δεκεμβρίου. Μια μέρα πριν, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πρώτο δωματιάκι των αποδυτηρίων, ποδοσφαιριστές με καταγωγή όλοι τους από κάποια αφρικανική χώρα, κεφάτοι, με γέλια και φουλ παραινέσεις ο ένας στον άλλο, ετοιμάζονται να βγουν στο γήπεδο. Αυτή είναι η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (GRF F.C.). 

Στο δίπλα δωματιάκι βάζουν τις ποδοσφαιρικές τους στολές οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Αστυνομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Θέλουμε να στείλουμε από κοινού το μήνυμα της συμπερίληψης και ένταξης του ευάλωτου πληθυσμού στην κοινωνία υποδοχής. Και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα ότι πρόσφυγες και αστυνομικοί είναι δύο “κόσμοι” που συγκρούονται», λέει ο Χρήστος Λαζαρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας, μάνατζερ και φανατικός υποστηρικτής του GFR Football Club. «Και οι αστυνομικοί είναι καταρχήν άνθρωποι και μέλη αυτής της κοινωνίας, από “τα κάτω” μάλιστα, όπως κι εμείς». 

ΑΓΦωτογραφίες Αλέξης Γαγλίας

«Φαντάζομαι, πάντως, πως υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες που παίζουν μπάλα στην ομάδα και έχουν εμπειρίες από την ΕΛ.ΑΣ. ή το ελληνικό κράτος που λίγο-πολύ ανταποκρίνονται στα στερεότυπα που έχουμε κατά νου», του λέω. «Υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία από μέρους τους προς την αστυνομία, υπάρχει μια αρνητική τριβή τους με τις υπηρεσίες. Κάποια παιδιά έχουν συλληφθεί στο παρελθόν – ένας αθλητής μας συνελήφθη στο ΚΕΠ ενώ προσπαθούσε να βγάλει κάποια έγγραφα για να εμβολιαστεί»

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αποτελείται από αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς και φιλοδοξεί να εντάξει σύντομα και γηγενείς. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φόρουμ και συντονιστής του αγωνιστικού τμήματος, Χρήστος Λαζαρίδης, η ομάδα συγκροτήθηκε πριν από τρεισήμισι χρόνια ως ανάγκη της ίδιας της κοινότητας προσφύγων και μεταναστών και πλέον λειτουργεί «ως ένα καλό εργαλείο χαρτογράφησης και ένταξης». «Μέσα από τη χαρτογράφηση των αναγκών, της επαγγελματικής εμπειρίας και των δεξιοτήτων των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ομάδα, βοηθώνται στη συνέχεια να ενταχθούν εργασιακά», συμπληρώνει ο ίδιος. Στην ομάδα αλληλεπιδρούν άτομα από διάφορες χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Γκαμπόν, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Καμερούν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Συρία.

Ο αγώνας είναι φιλικός: Πρόσφυγες «εναντίον» (ποδοσφαιρικά μιλώντας) αστυνομικών. Για κάποιον που ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» του κράτους -όπως συχνά η κυβέρνηση αποκαλεί την ΕΛ.ΑΣ- ο «τίτλος» του ματς μπορεί και να ακούγεται σαν το «κλέφτες και αστυνόμοι» που παίζουν τα παιδιά. 

Κι όμως, οι αστυνομικοί που ήρθαν να παίξουν, έπαιξαν τελικά όχι μόνο «αντίπαλοι», αλλά και συμπαίκτες με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Για να «βγει» η ενδεκάδα. Και τα πήγαν μια χαρά, έπαιξαν όλοι σαν φίλοι. Σαν παιδιά. 

ΑΓΦωτογραφίες Αλέξης Γαγλίας

Τον αγώνα παρακολούθησε και ο αστυνόμος Μιχάλης Λώλης που για πολλά χρόνια υπηρέτησε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, όμως είναι και πολύ γνωστός, δραστήριος ακτιβιστής στο ευρύ πεδίο των δικαιωμάτων εδώ και χρόνια. Ο Μιχάλης υπήρξε ο πρώτος στην ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία αλλά και ανέλαβε δράσεις για να «καλμάρει» αυτό το σκληρό ταμπού, την προκατάληψη που «έδερνε» καταρχήν τον δικό του επαγγελματικό χώρο. 

«Η ομάδα μας αποτελείται από αστυνομικούς που υπηρετούν σε όλο το φάσμα της Ελληνικής Αστυνομίας», λέει ο ίδιος για τους συναδέλφους του που την ίδια ώρα «μάτωναν» τη φανέλα. 

«Είμαστε κατά του ρατσισμού και θέλουμε να δείξουμε ότι ως αστυνομικοί είμαστε κοντά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε να “σπάσουμε” το στερεότυπο του “μπάτσου”και ο κόσμος να καταλάβει ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί θέλουμε να περιθωριοποιήσουμε αστυνομικούς που είναι γραφικοί, θρησκόληπτοι, εθνικιστές ή ρατσιστές. Προσπαθούμε με τον τρόπο μας, καθημερινά μέσα στην υπηρεσία μας να αλλάξουμε την ελληνική αστυνομία.

με πληροφορίες απο το vice.com



Check Also

Τουρκία: Ακυρώθηκε φεστιβάλ λόγω απαγόρευσης της ταινίας «Queer» 

Την ακύρωση ενός ολόκληρου φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τουρκία προκάλεση η απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν την προβολή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *