Καταγγελία για “θεραπείες μεταστροφής” στη Συγγρού

Καταγγελία για διενέργεια θεραπειών μεταστροφής από πλευράς χριστιανικής ΜΚΟ ήρθε στο φως μετά από σχετική ανάρτηση της πρώην προέδρου του ΣΥΔ Άννας Απέργη.

Η χριστιανική οργάνωση μάλιστα στην προσπάθειά της να προσηλυτίσει σεξεργάτριες της λεωφόρου Συγγρού παρουσιάζει άτομο που που έχει «μεταστραφεί με την βοήθεια του Θεού». Το περιστατικό που καταγγέλεται αναδεικνύει σαφώς τα νομοθετικά κενά γύρω από την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Είναι λίγο μετά τη μία το βράδυ της Παρασκευής, μιλάμε λοιπόν για τα ξημερώματα του Σαββάτου της 6ης Ιουλίου. Τα κορίτσια της Συγγρού έχουν ήδη βγει για δουλειά. Η Ραφαέλα έχει παρκάρει στη γνωστή γωνία. Έχει ανάψει τα alarm και όση ώρα περιμένει τον επόμενο πελάτη, κάνει live στο TikTok. Το αμάξι της πλησιάζουν τρεις άνθρωποι.

Η καταγγελία της Ραφαέλας

«Με πλησιάζουν, συστήνονται, απ’ τις κονκάρδες που φορούσαν κατάλαβα πως πρόκειται για κάποια ομάδα και τους ρωτάω αν υπάρχει θρησκευτικό υπόβαθρο στην οργάνωσή τους. Μου απαντάν θετικά. Καταλαβαίνω πως προσεγγίζουν με θρησκευτικό τρόπο την σεξεργασία. Τους ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή πως είμαι άθρησκη και εκείνοι μου προσέφεραν γλυκά. Διευκρίνισα πως δεν τα χρειάζομαι και τους ευχαρίστησα. Στη συνέχεια μου πρότειναν πως σε περίπτωση που χρειάζομαι γιατρό, θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να βρω. Κάπου εκεί ξεκίνησα να φορτώνω. Μου συστήνουν ένα παιδί, το οποίο ισχυρίζονται πως δούλευε στη Συγγρού πριν από πολλά χρόνια. Μου λένε πως παλιά ήταν τρανς και πως σήμερα είναι άντρας, γιατί άλλαξε με τη βοήθεια του θεού. Το ακούω εγώ αυτό και παθαίνω εγκεφαλικό. Μου έφεραν δηλαδή ως δείγμα του θεάρεστου έργου τους ένα άτομο το οποίο έχει υποστεί θεραπεία “μεταστροφής”», αναφέρει η Ραφαέλα.

Η καταγγελία της Σουζάνας

Το ίδιο βράδυ και αφού απομακρύνονται από το αυτοκίνητο της Ραφαέλας πλησιάζουν την Σουζάνα, σεξεργάτρια στη Συγγρού. Η Σουζάνα παρότι είναι χριστιανή, βλέποντας την αντίδραση της συναδέλφου της αντιμετωπίζει επιφυλακτικά την προσέγγιση της ομάδας. Σημειώνει μάλιστα πως η όψη του ατόμου που είχε υποστεί χριστιανικού χαρακτήρα “θεραπεία μεταστροφής” την προβλημάτισε ιδιαίτερα. Τον ίδιο προβληματισμό αισθάνεται και για την προσπάθεια της ομάδας να ξεκλέψει χρόνο καταμόνας μαζί της.

Η ίδια αναφέρει στο Antivirus: «Δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν. Έρχονται καναδυό χρόνια. Συνήθως έρχονται πιο αργά, γύρω στις 3.30 – 4.00 πμ κάθε 20 μέρες περίπου. Πριν από λίγο καιρό είχαν εμφανιστεί τρεις γυναίκες στην πιάτσα. Απ’ την ίδια χριστιανική οργάνωση, αυτές ήταν πιο νευρικές. Προσπαθούσαν όντως να επιβάλλουν τις απόψεις του. Την περασμένη Παρασκευή, όμως εμφανίστηκαν ένας άντρας και μια γυναίκα και είχαν φέρει μαζί τους ένα παιδί το οποίο υποτίθεται πως το είχαν σώσει. Με ρώτησαν τι κάνω και αν θέλω να με βοηθήσει ο θεός. Μου πρότειναν να με βοηθήσουν να αλλάξω. Τους είπα πως είμαι πολύ καλά με τον εαυτό μου. Θέλω να πω πως ποτέ μου δεν είχα θέμα, ούτε με την οικογένειά μου, ούτε με την κοινωνία, επομένως το να προσπαθήσει κάποιος να μου επιβάλλει τα δικά του το βρίσκω κάπως παράλογο. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Μου είπαν πως το παιδί που είχαν μαζί τους, παλιά ήταν τρανς και δούλευε στη Συγγρού. Από τα μάτια του, μου φάνηκε σαν χαμένο. Τί του είπαν και τι του κάναν του παιδιού δεν το γνωρίζω. Το παιδί δεν μιλούσε πολύ. Είπε δύο τρεις φράσεις στα βουλγάρικα και η κυρία που ήταν μαζί έκανε τη διερμηνέα, οπότε δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι έλεγε. Ήταν υποτονικό και μαζεμένο πάντως. Μετά μου έδωσαν ένα γράμμα γραμμένο απ’ τον θεό για μένα. Μου είπαν πως αν το διαβάσω θα μπω στον δρόμο του θεού. Θέλω να ξέρεις πως εγώ είμαι χριστιανή. Μου έδωσαν μια κάρτα και με προσκάλεσαν για φαγητό».

Η Ραφαέλα επιμένει στην μεγάλη αναγκαιότητα να δωθεί η απαραίτητη δημόσιότητα στο περιστατικό. Υπογραμμίζει τις τραγικές συνέπειες του νομικού κενού στη ζωή και την καθημερινότητα των τρανς σεξεργατριών. «Το συμβάν είναι πολύ σοβαρό. Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν μαζί τους ένα άτομο κακοποιημένο, βασανισμένο. Τον κακοποίησαν και τον βασάνισαν , του έκαναν πλύση εγκεφάλου για να μπορεί να έρχεται μαζί τους στις πιάτσες ως δείγμα. Πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως αν το συμβάν το ανέφερε δημόσια κάποιος influencer, θα έπαιζε στα κανάλια εδώ και μια βδομάδα. Επειδή όμως το δημοσίευσα εγώ, μια τρανς γυναίκα σεξεργάτρια. Δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. Υπάρχουν εκεί έξω χριστιανικές οργανώσεις που μαζεύουν άτομα απ’ τον δρόμο και τα κακοποιούν με σκοπό να τα “σώσουν” κι εμείς σφυράμε κλέφτηκα. Αν αυτοί οι άνθρωποι αντί για μένα, πήγαιναν πιο πάνω και βρίσκαν ένα άτομο σε πιο ευάλωτη κατάσταση, τώρα είχαν καταφέρει να το εκμεταλλευτούν και να το κακοποιήσουν», σημειώνει.

Μαρτυρίες και στοιχεία για την δράση της ΜΚΟ

Μέλος ΜΚΟ που δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο της ενδυνάμωσης σεξεργαζόμενων ατόμων εμπιστεύτηκε στο ANTIVIRUS πως η εν λόγω χριστιανική οργάνωση εμφανίζεται σε στούντιο στην περιοχή της Φυλής, χώρους σεξεργασίας του κέντρου καθώς και σε άλλες πιάτσες πέραν της Συγγρού. Επιμένει πως ενώ το έργο της παραχριστιανικής οργάνωσης ήταν γνωστό, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πέσει στην αντίληψη των υπόλοιπων οργανώσεων πως η εν λόγω δραστηριοποιούταν στο πεδίο των θεραπειών μεταστροφής. Σεξεργάτρια που δουλεύει στην πιάτσα της οδού Καβάλας ανέφερε στο Antivirus πως η παραθρησκευτική ΜΚΟ τις μέρες που δεν βρίσκεται στη Συγγρού, πηγαίνει στην Καβάλας.

Μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της παραθρησκευτικής ΜΚΟ φανερώνει αρκετά σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα σεξεργαζόμενα άτομα. Κυρίως όμως, δεν φανερώνει την πηγή της χρηματοδότησης, τα ενεργά και παρελθόντα προγράμματα και τον τρόπο εφαρμογής τους. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός πως ενώ στην αρχική της σελίδα αναφέρει πως αποδέχεται τα σεξεργαζόμενα άτομα ακριβώς όπως είναι, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε η Ραφαέλα, εκπρόσωπος της παραθρησκευτικής ΜΚΟ αναφέρει πως το άτομο που έχει υποστεί χριστιανικής εμπνεύσεως θεραπεία μεταστροφής και πως έχει αλλάξει με τη βοήθεια του θεού.

Περί «θεραπειών μεταστροφής» ο λόγος

Υπενθυμίζουμε τον Μάιο του 2022, με τροπολογία επί του Σχεδίου Νόμου “Υγεία για όλους”, απαγορεύτηκαν οι διενέργειες των κακοποιητικών πρακτικών “μεταστροφής” του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου. Το νομοθέτημα ωστόσο απεδείχθη ελλιπές καθώς απαγορεύει τη διενέργεια βασανιστηρίων μόνο σε ευάλωτα πρόσωπα (δηλαδή σε ανήλικα άτομα ή ενήλικα που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση). Στην πράξη η τέλεση πρακτικών μεταστροφής απαγορεύεται μόνο στους επαγγελματίες (πχ ειδικούς ψυχικής υγείας, γιατρούς κλπ)  που τις εφαρμόζουν, και  μόνο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Οι θεραπείες μεταστροφής επίσης απαγορεύονται μόνο όταν δεν υπάρχει συναίνεση. Τα παραπάνω όμως αφήνουν ανοιχτό το νομικό παράθυρο σε ιερείς και άτομα που σχετίζονται με θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις και τα οποία δεν αμείβονται για τις δραστηριότητές να εκμεταλλευτούν άτομα σε κατάσταση ευαλωτότητας.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως τόσο  Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) και ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Victor Madrigal-Borloz, καταδικάζουν αυτές τις θεραπείες ως ανήθικες και επικίνδυνες, ζητώντας την παγκόσμια απαγόρευσή τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , το 2018, καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών για την απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής” και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα. Παρόμοιες εκκλήσεις έχουν γίνει από Ευρωβουλευτές και την Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία προτείνει την καθολική απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής” και την τροποποίηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Η οριζόντια απαγόρευση αυτών των πρακτικών μοιάζει επιτακτική για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων.

Check Also

Ο Φώτης Μεταξόπουλος σε ομοφοβικό παραλήρημα: «Για μένα είναι καλύτερο να μεγαλώσει ένα παιδί σε ένα ίδρυμα, από το να μεγαλώσει από ομόφυλα ζευγάρια»

Την αντίθεσή του, με την ισότητα στον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία εξέφρασε με κακοποιητικό και …

Exit mobile version