“Έβαλα κάτι στον ποπό μου και το έχασα. Τι να κάνω;”.

‘Ολοι μας λατρεύουμε τα παιχνίδια. Τι θα συμβεί όμως αν σε κάποιο απο αυτά υπάρξει …ατύχημα; Όπως το να μην μπορεί να βγεί ένα ξένο σώμα που παγιδεύτηκε μέσα στον πρωκτό μας.

του Ηλία Παπαζήση, MSc.Γενικού Ιατρού

Μη φοβάσαι, δεν είσαι ο πρώτος . Το πρώτο περιστατικό που έχει περιγραφεί, χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Η παγίδευση ξένου σώματος στο έντερο, αποτελεί συχνό περιστατικό στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αρκετοί συγγραφείς υποστηρίζουν πως ο αριθμός αυτών των συμβάντων παρουσιάζει συνεχή αύξηση.

Πως γίνεται και δεν βγαίνει μόνο του;

Ένα ξένο σώμα στην περιοχή προκαλεί αντανακλαστική σύσπαση του σφιγκτήρα του πρωκτού. Το τελευταίο κομμάτι του εντέρου που φυσιολογικά κάνει περισταλτικές συσπάσεις για να αποβάλει τα κόπρανα, αδυνατεί να το κάνει, καθώς το ξένο σώμα δε μοιάζει σε υφή, σχήμα και μέγεθος με τα κόπρανα, που είναι το φυσιολογικό περιεχόμενο αυτής της περιοχής.

Μπορώ να το βγάλω εγώ ή ο/η σύντροφος μου;

Συνήθως όχι. Η σύσπαση του πρωκτού, ο πόνος, η ολισθηρότητα της περιοχής που οφείλεται στη βλέννη και η ελεύθερη επικοινωνία με το παραπάνω τμήμα του εντέρου, κάνουν το ξένο σώμα να γλιστράει και να εισέρχεται ακόμη πιο βαθιά. Κάθε προσπάθεια αφαίρεσης ενός τέτοιου ξένου σώματος από μη ειδικό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ή ακόμη να προκαλέσει επικίνδυνο τραυματισμό του εντερικού τοιχώματος.

Πόσο σοβαρό είναι ένα τέτοιο ατύχημα;

Αυτό εξαρτάται από τον ενδεχόμενο τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου, κάτι που έρχεται σε στενή συνάρτηση με το είδος του αντικειμένου και με τον τρόπο (την πιθανή βιαιότητα) με την οποία έγινε η εισαγωγή του. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται πολύ προσεκτικός έλεγχος με ακτινογραφίες και υπερηχογράφημα, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης του. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αφαίρεση, πρέπει και αυτός να μελετηθεί, πριν αρχίσει η διαδικασία. Κατά κανόνα αυτή η διαδικασία γίνεται στο χειρουργείο, αρχικά με ενδοσκόπηση και με διάφορες τεχνικές που αποσκοπούν στο να επιτευχθεί η αφαίρεση του ξένου σώματος χωρίς να γίνει τραυματισμός και έχοντας αποφύγει με ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση.

Τι πρέπει να κάνω αν μου συμβεί;

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Στείλε μας μήνυμα στο 697 4353742. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με αυτά τα ατυχήματα είναι η καθυστέρηση της προσέλευσης του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ντρέπομαι.

Είναι απόλυτα φυσικό και κατανοητό. Το ερωτικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα προσωπική στιγμή που τη μοιράζεται κανείς μόνο με πολύ οικεία του άτομα. Η ερωτική απόλαυση, που είναι ένα υπέροχο δώρο της φύσης στον άνθρωπο, δεν ακολουθεί επαναλαμβανομενες διαδικασίες και ΟΛΟΙ προσπαθούμε συνεχώς να επινοούμε νέες μεθόδους μεγιστοποίησης της ηδονής. Αν όμως συμβεί κάποιο ατύχημα, τότε ΠΡΕΠΕΙ να μοιραστούμε το πρόβλημα με εξειδικευμένους γιατρούς που θα μας βοηθήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία, ή ακόμη και τη ζωή μας.

Πως θα με αντιμετωπίσουν;

Η παγίδευση ξένου σώματος στο έντερο είναι ΑΤΥΧΗΜΑ. Έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής αντιμετωπίζεται όπως κάθε άνθρωπος που έπαθε ένα ατύχημα.

Αυτό το είδος του ατυχήματος, αναπόφευκτα εκθέτει σε εμάς πληροφορίες για μια πολύ προσωπική σου στιγμή. Έχουμε ΧΡΕΟΣ απέναντι σου, να κρατήσουμε αυτή την πληροφορία μόνο όσο χρειάζεται για να σε βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και αμέσως μετά να την “ξεχάσουμε”. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να συμβεί σε καθένα μας και θα κρατήσουμε απέναντι σου τη στάση που θα θέλαμε να κρατήσουν και άλλοι απέναντι μας, αν εμείς βρισκόμασταν στην ίδια αδύναμη θέση. Θα σε περιβάλουμε με στοργή και συμπαράσταση, ώστε να αισθανθείς άνετα, οικεία και πάνω απ όλα ασφαλής.

Όλες οι διαδικασίες γίνονται με άκρα διακριτικότητα. Συγκεκριμένα:

  • Ως αιτία εισαγωγής αναφέρεται κάτι αόριστο (π.χ. Κοιλιακός και πυελικός πόνος). Έτσι λοιπόν στην υποδοχή και το γραφείο κίνησης δεν γνωρίζει κανείς τίποτα.
  • Σε συνοδεύουμε στο ακτινολογικό, βλέπουμε τις εικονες στον υπολογιστή και κρατάμε μαζί μας τις εκτυπωμένες ακτινογραφίες. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό.
  • Ακολουθεί η μεταφορά σου σε δωμάτιο νοσηλείας με τη γενική και αόριστη αιτία με την οποία έγινε η εισαγωγή.
  • Η ομάδα των γιατρών συσκέπτεται για να αποφασιστεί ο πιο ασφαλής τρόπος αφαίρεσης του ξένου σώματος.
  • Νοσοκόμος που δεν γνωρίζει το παραμικρό για σένα, σε οδηγεί στους χώρους του χειρουργείου, Αιτία εισαγωγής στο χειρουργείο: “Διαγνωστική Κολονοσκόπηση”. Η γραμματεία του χειρουργείου δεν γνωρίζει την πραγματική αιτία της προσέλευσης σου.
  • Έχει κρατηθεί μια ιδιαίτερη αίθουσα, της οποίας η πόρτα κλείνει αμέσως μετά και μαζί σου παραμένουμε μέσα σε αυτή μόνο οι γιατροί και το προσωπικό που θα σε φροντίσουμε. Κανείς άλλος δεν μπαινοβγαίνει.
  • Μετά την αφαίρεση του ξένου αντικειμένου, αυτό (αν είναι κάποιας αξίας όπως π.χ. δονητής) πλένεται και συσκευάζεται διακριτικά για να σου παραδοθεί αργότερα.
  • Το πρακτικό του χειρουργείου περιγράφει την ενδοσκόπηση και τα ευρήματα από την κατάσταση του βλεννογόνου, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ξένο σώμα που εντοπίστηκε και αφαιρέθηκε.
  • Συνήθως φεύγεις αμέσως αφού ξυπνήσεις. Μην έρθεις με μηχανάκι ή αυτοκίνητο, καθώς δεν θα πρέπει να οδηγήσεις για μερικές ώρες.
  • Το εξιτήριο αναφέρει τον πόνο ως αιτία προσέλευσης, την αγωγή που δόθηκε (οροί, παυσίπονα, αντιβιοτικά), την ενδοσκόπηση και ως έκβαση το “ίαση – βελτίωση”. Έτσι λοιπόν οποιοσδήποτε έχει ή αποκτήσει στο μέλλον πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο (π.χ. Ασφαλιστική εταιρεία), δεν θα δει πουθενά την πληροφορία για την ακριβή αιτία της προσέλευσης σου.
  • Τις ίδιες αόριστες πληροφορίες θα δώσουμε σε οποιοδήποτε άτομο που θα ενδιαφερθεί (γονείς, σύζυγος). Μόνο εσύ θα μας πεις ποιος ή ποιοι γνωρίζουν την αλήθεια και θα μας εξουσιοδοτήσεις να τους ενημερώσουμε ελεύθερα.

Αυτό που θα έχει μείνει σε σένα είναι η ανάμνηση μιας περιπέτειας που σε φόβισε και η ανάμνηση της στοργής με την οποία σου συμπαρασταθήκαμε.

Αυτό που θα έχει μείνει σε μας είναι η ικανοποίηση πως σταθήκαμε επάξια και αποτελεσματικά δίπλα σου σε αυτή τη δύσκολη για σένα και άβολη στιγμή της ζωής σου και καταφέραμε να σου προσφέρουμε αίσθημα άνεσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπίσεις αυτή σου τη δυσκολία με απόλυτη αξιοπρέπεια.

Τι πρέπει να προσέχω για να μη μου ξανασυμβεί;

Υπάρχουν βοηθήματα ηδονής ειδικά σχεδιασμένα γι αυτό το σκοπό. Ακόμη και ανάμεσα σε αυτά, πρέπει να ξέρεις να επιλέγεις το κατάλληλο. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους δονητές ή τα απλά ομοιώματα πέους, δεν είναι όλα σχεδιασμένα για χρήση από τον ποπό. Κατάλληλα για αυτή την περιοχή είναι μόνο όσα διαθέτουν “στοπ”, άλλοτε με το σχήμα δίσκου και άλλοτε με το σχήμα όρχεων, ώστε να αποτρέπεται η εξ ολοκλήρου είσοδος τους στο έντερο. Δονητές ή ομοιώματα πέους που δεν διαθέτουν τέτοιο “στοπ” ασφαλείας, προορίζονται και πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για εισαγωγή στον κόλπο.

Οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ και εγκυμονεί κινδύνους, που συχνά είναι πολύ μεγάλοι και απειλητικοί για τη ζωή.

Ο λόγος επιλογής ενός τέτοιου αντικειμένου συχνά είναι η ευκολία με την οποία τα βρίσκουμε στο οικιακό περιβάλλον (φρούτα, εργαλεία και άλλα αντικείμενα), άλλοτε είναι η ποικιλία στο σχήμα, το μέγεθος και τη σκληρότητα των αντικειμένων, πολύ πιο συχνά όμως είναι η μυστικότητα με την οποία θέλει κανείς να κρύβει αυτή τη συνήθεια του από άτομα με τα οποία συγκατοικεί. Π.χ. Το παιδί από τους γονείς του ή ενήλικος από συγκάτοικό του, είτε αυτός ή αυτή είναι ερωτικός σύντροφος είτε όχι.

Υπάρχουν τρόποι και ιδιοκατασκευές που μπορεί κάποιος να κρύψει ένα τέτοιο αντικείμενο, χωρίς ΚΑΝΕΙΣ να το ανακαλύψει. Συνήθη αντικείμενα όπως πορτατίφ, ραδιόφωνο, μπιζουτιέρα, αγαλματάκι κλπ. μπορεί να διαθέτουν μια κρυφή βίδα στο κάτω μέρος τους, που να ανοίγει την κρύπτη στο πίσω μέρος.

Μη διστάσετε να μας συμβουλευτείτε. Eπικοινωνήστε στο τηλ. 210 8060098 (24h) | 697 4353742.

Check Also

ΑΠΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ ΣΕ 10 MIN

Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (περίδεση αιμοροίδων) στους αιμορροϊδικούς όζους (Barron band ligation) αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική, σύντομη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *