Καθίσαμε κι εμείς,όπως και αρκετές χιλιάδες Ελλήνων και Ελληνίδων να δούμε το περίφημο debate μεταξύ των 5 απο τους 6 υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έγινε με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου 2021.
Ενα debate που άν ήθελε να στοχεύσει στο νεανικό κοινό,μάλλον απέτυχε μιας και έκανε 4,4% την ίδια ώρα που ο “Σασμός” έκανε 25,8%
Ένα από τα στοιχεία πάντως που κυριάρχησε, ήταν οι αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και στις παραδοσιακές σοσιαλιστικές αξίες, οι οποίες υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων. ‘Αλλωστε στη Χαριλάου Τρικούπη επανήλθε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο “πράσινος ήλιος”.
Στον γύρο των ερωτήσεων του κάθε υποψηφίου προς τον άλλο ο κ.Χρηστίδης ρώτησε τον κ.Ανδρέα Λοβέρδο γιατί υπερψήφισε τον Ποινικό Κώδικα της ΝΔ ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη «γυναικοκτονία» και του υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Φώφη Γεννηματά διεκδικούσε την καθιέρωση του εν λόγω όρου.
Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι υπερψήφισε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν τόλμησε να καθιερώσει τον όρο και δήλωσε ότι στηρίζει την σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των γυναικοκτονιών. «Είναι προφανέστατο ότι ο Ποινικός Κώδικας πρέπει να αλλάξει σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Η προσωπική μας άποψη είναι πως η εμφάνιση του κ. Παύλου Χρηστίδη συγκριτικά με τους άλλους τέσσερις συνυποψήφιους του ήταν η πιο καλή με μεστό λόγο,σωστές διατυπώσεις που άφησαν πολύ θετική εικόνα για τον νεαρότερο υποψήφιο της φετινής εκλογικής μάχης για τη θέση του Προέδρου.
Στο 9:45 η ερώτηση του κ.Χρηστίδη
Τα ξημερώματα της 1ης Μαϊου 2012, ξεκίνησαν διαδοχικές αστυνομικές σκούπες στην περιοχή της Ομόνοιας κατά τις οποίες προσήχθησαν εκατοντάδες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστικές εξετάσεις αίματος για τον HIV, έναν ιό που με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
Όσα καταγγέλθηκαν για το τι συνέβη τις επόμενες ώρες και μέρες είναι λίγο πολύ γνωστά. Τριάντα γυναίκες δέχθηκαν την HIV διάγνωση μέσα σε βαν του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κάποιες περιπτώσεις από αστυνομικούς και σε παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών εξέτασης και κοινοποίησης της διάγνωσης. Χωρίς να γνωρίζουν γιατί βρέθηκαν ξαφνικά υπό συνθήκες κράτησης -και με κάποιες να εμφανίζουν στερητικά από χρήση ουσιών- οι γυναίκες συνελήφθησαν για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή. Η επιπλέον αβάσιμη κατηγορία παράνομης πορνείας έδωσε ώθηση σε μια χωρίς προηγούμενο πολιτική και μιντιακή εκστρατεία στιγματισμού και παραπληροφόρησης. Φωτογραφίες των “ιερόδουλων με AIDS” έκαναν το γύρο των δελτίων ειδήσεων, καθώς οι γυναίκες οδηγούνταν σε υπόγεια κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, σε απομόνωση από τις άλλες κρατούμενες.
Μοναδική νομική αιτιολόγηση της επιχείρησης αποτέλεσε η υγειονομική διάταξη 39Α, που είχε υπογράψει λίγες βδομάδες νωρίτερα -χωρίς την απαραίτητη σύμπραξη τεσσάρων υπουργών- ο φερόμενος ως εμπνευστής της επιχείρησης, πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η 39Α ήταν μια πρόχειρη ανασύνταξη του Αναγκαστικού Νόμου 2520 του 1940 για την καθαριότητα σε καταστήματα και επιχειρήσεις, με προσθήκη μιας μεγάλης λίστας από λοιμώδη νοσήματα. H ελονοσία, η χολέρα, ο HIV και η Ηπατίτιδα C αναφέρονταν χωρίς αξιολόγηση επικινδυνότητας και τρόπου μετάδοσης. Ευάλωτες ομάδες όπως οι χρήστες ουσιών, τα θύματα trafficking και οι μετανάστες, φωτογραφίζονταν σύσσωμες στη διάταξη ως δημόσια απειλή. Η αποκομιδή απορριμάτων για την “εξυγίανσιν χώρων” του Α.Ν. 2520 ταυτιζόταν έτσι με την αποκομιδή ανθρώπων, τα βακτήρια των εστιατορίων με τους ρετροϊούς, οι αποχετεύσεις με τα ανθρώπινα σώματα. Με μια μόνο ασαφή αναφορά στην ανάγκη παρέμβασης των αρχών για εξέταση σε περίπτωση “ένδειξης” λοίμωξης, η 39Α δεν ήταν παρά μια κακογραμμένη νομική πρόφαση για αστυνομική καταστολή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε σειρά μιντιακών εμφανίσεων τις μέρες των συλλήψεων και ενώ οι φωτογραφίες των γυναικών δημοσιεύονταν παντού μαζί με τα προσωπικά τους στοιχεία. Ο τότε Υπουργός Υγείας επέμενε στην αναγκαιότητα της επιχείρησης, επικαλούμενος μεγάλη αύξηση σε νέα κρούσματα HIV, που είχε διαπιστωθεί εκείνο το διάστημα στους χρήστες (κυρίως στους άντρες). Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός της αστυνομίας που επιτέλεσε την επιχείρηση μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ έγραψε για φαρισαϊσμό όσων διαμαρτύρονταν, στους οποίους σύντομα προστέθηκαν διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και το τμήμα του ΟΗΕ, UNAIDS.
Απο τα χείλη του υποψηφίου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν ακούστηκε – έστω και τώρα- ούτε μια τόση δα…συγνώμη.
Η Μαρίνα Γαλανού λίγες ημέρες πριν “φύγει” με ανάρτηση της είχε επισημάνει
Υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ (RUINS) που εξιστορεί τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
Όπως ανέφερε και η σκηνοθέτιδα του RUINS, Ζωή Μαυρούδη (pressenza, 2019), ο “Ανδρέας Λοβέρδος έκανε σειρά μιντιακών εμφανίσεων τις μέρες των συλλήψεων και ενώ οι φωτογραφίες των γυναικών δημοσιεύονταν παντού μαζί με τα προσωπικά τους στοιχεία. Ο τότε Υπουργός Υγείας επέμενε στην αναγκαιότητα της επιχείρησης, επικαλούμενος μεγάλη αύξηση σε νέα κρούσματα HIV”.