COVID-19: Ενημέρωση τρανς προσώπων για το μέτρο ελέγχου κυκλοφορίας λόγω lockdown

Η χώρα μπήκε και πάλι σε καθεστώς καραντίνας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα αυτό θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση.

Πώς γίνεται η αποστολή SMS στο 13033

Αποστολή μηνύματος στο 13033, ως εξής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Όσα πρόσωπα εργάζονται και συνεχίζουν να μεταβαίνουν κανονικά στον χώρο εργασίας τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την λεγόμενη Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας από την Εργάνη, ή στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ενδεχόμενης δυσλειτουργίας του συστήματος, μία χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α.

1. Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή
2. Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, η ταυτοποίηση του προσώπου σε περίπτωση ελέγχου, γίνετε με την υπόδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, αν αυτό ζητηθεί. 

Σε περίπτωση που είστε τρανς πρόσωπο που δεν έχετε μεταβάλλει τα έγγραφα σας για οποιονδήποτε λόγο, ή βρίσκεστε στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων σας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017:

1. Δεν θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο άλλο έγγραφο πέραν της αστυνομικής σας ταυτότητας που να “αποδεικνύει”, ότι είστε τρανς.
2. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας κανένα έγγραφο που μπορεί να υποδεικνύει ότι βρίσκεστε σε περίοδο φυλομετάβασης.
3. Δεν χρειάζεται να υποδείξετε κανένα απολύτως ιατρικό έγγραφο.
4. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε από κανένα ειδικό ψυχικής υγείας καμία “βεβαίωση”.

Όλα τα παραπάνω, είναι όχι μόνο τελείως περιττά και αχρείαστα, αλλά ψυχιατρικοποιούν και παθολογοποιούν την τρανς κατάσταση, καταπατούν το αναφαίρετο δικαίωμα σας στον αυτοπροσδιορισμό και παραβιάζουν το Άρθρο 1, παρ.2 του ν.4491/2017 “Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του”.

Κανένας και καμία, δεν έχει κανένα δικαίωμα και δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίσει ένα τρανς πρόσωπο. Κανένας και καμία δεν μπορεί να πει σε ένα τρανς πρόσωπο αν είναι ή δεν είναι τρανς.

Πόσο μάλλον δε, κανένας και καμία δεν μπορεί να πει σε ένα τρανς πρόσωπο, πόσο πολύ ή λίγο τρανς είναι. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει μέτρο.

Για τα τρανς πρόσωπα η έννοια του αυτοπροσδιορισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για την ακρίβεια είναι κεφαλαιώδης.

Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα και λόγω του μέτρου ελέγχου κυκλοφορίας, με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) είχαμε επιδώσει επιστολή προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Οικονόμου και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 2020, αναφορικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας, με σκοπό να του επιστήσουμε την προσοχή ώστε ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοποίησης για τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει ή βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017, αφενός μεν να γίνεται δίχως προβλήματα, αφετέρου με σεβασμό στην προσωπικότητα των τρανς προσώπων.

Στην επιστολή μας αυτή, είχε ανταποκριθεί θετικά ο κύριος Υφυπουργός και με έγγραφό του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά και προς το ΣΥΔ, σημείωνε ότι σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης των διεμφυλικών/τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου της κυκλοφορίας, εφιστάται η προσοχή κατά τη διαδικασία ελέγχου σε διεμφυλικά/τρανς άτομα, τα οποία δεν έχουν προλάβει να μεταβάλουν τα νομικά τους έγγραφα, ενώ παράλληλα ότι η ταυτοποίηση των εγγράφων και των βεβαιώσεων κυκλοφορίας τους, θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη προσοχή και ευαισθησία στα προσωπικά τους δεδομένα και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Παρόλα αυτά, αν σε περίπτωση κάποιο τρανς, φυλοδιαφορετικό πρόσωπο πέσει θύμα κακοποιητικών συμπεριφορών, μπορεί να το καταγγείλει στο ΣΥΔ, είτε μέσω της online πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών βίας “Κατάγγειλέ το“, είτε μέσω ιδιωτικού μηνύματος στη σελίδα του ΣΥΔ στο Facebook, είτε τηλεφωνικά στο 210. 9210 697 (Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00 – 17.00).

Και να μην ξεχνάτε ποτέ πως, ασφαλείς μένουμε μόνο όταν γνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας!

πηγή: t-zine.gr

Check Also

H τρανς performer, Diona Dallas,έπεσε από τον πέμπτο όροφο και έχασε τη ζωή της

Ενα θλιβερό γεγόνος στεναχώρησε εκατοντάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα Οπως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version