Κυριάκος Μητσοτάκης: H ΝΔ «υπέστη ζημιά» από την ισότητα στον γάμο

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «υπέστη ζημιά» από τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο.

Απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος έκανε ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων, μίλησε για την ισότητα στον γάμο και για το κατά πόσο επηρέασε τις ψήφους που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία.

«Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω το άλλο το οποίο έγινε με το θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, κ. Σρόιτερ, αν αναλογιστείτε την εποχή του δημόσιου διαλόγου, είναι ότι για ένα θέμα το οποίο τελικά, εν τοις πράγμασι, αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα ωσάν να μην υπήρχε τίποτα άλλο στην ειδησεογραφία. Και αυτό ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας.

«Δεν το επιδιώξαμε εμείς, αλλά καταλαβαίνω γιατί ένα τέτοιο ζήτημα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον -και δεν είναι μομφή αυτό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κίνηση ήταν σωστή και δίκαιη, «αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι οι οποίοι επέλεξαν σε αυτή την κάλπη, επειδή είναι και κοντά, να εκφράσουν ενδεχομένως τη διαμαρτυρία τους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα ακυρώσει τον νόμο, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο». Αυτό σημαίνει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ και δη οι τρανς γονείς θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν λιγότερα δικαιώματα και να αντιμετωπίζουν καθημερινές και έντονες δυσκολίες.

Στην ίδια ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα τεκνοθεσίας – όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος.

«Κανένα απολύτως. Είναι κάτι το οποίο το ξεκαθάρισα και από την πρώτη στιγμή. Κάναμε κάτι το οποίο υπήρχε στο πρόγραμμα και στη στρατηγική μας. Επαναλαμβάνω το σκεπτικό μου. Ενδεχομένως και εγώ να μην μπόρεσα να το επικοινωνήσω με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε. Είναι σίγουρο, όμως, ότι για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας, αυτό είναι κάτι που τους στεναχώρησε, ενδεχομένως περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές δημοσιεύσεις