Shadow

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία – Προκάλεσε αντιδράσεις

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara υπέβαλαν αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό δημοτικό γραφείο τους την Παρασκευή 17 Μαΐου. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι “Καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να έχει οικογένεια”.

Η Mara υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα, «κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού».

«Το αίτημά μας συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε.

Η αίτηση θα εξεταστεί τώρα από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει αν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ο γάμος.

Ωστόσο, την Κυριακή 19 Μαΐου, το ζευγάρι συμμετείχε σε θρησκευτικό γάμο στην ταράτσα του Δήμου Τιράνων, στην έδρα του δημάρχου Erion Veliaj.

Ωστόσο,το ζευγάρι δεν κατάφερε να βρει έναν ντόπιο ιερέα για να τους παντρέψει και έτσι προσκάλεσαν δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση.

Το ζευγάρι ζήτησε από το κοινό να μην δει την κίνηση αυτή ως προκλητική και αντίθετα να τη θεωρήσει ως μια εκδήλωση της αγάπης, της θέλησης και της δέσμευσής τους μετά από 15 χρόνια μαζί.

Εκτός από τον αγώνα τους να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους, το ζευγάρι παλεύει επίσης να αναγνωριστούν οι δίδυμες κόρες του. Οι δυο γυναίκες καλωσόρισαν τα δίδυμα πριν από περίπου τρία χρόνια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά δεν μπόρεσαν να τα εγγράψουν στο ληξιαρχείο ως παιδιά και των δύο.

Καθώς ο αλβανικός νόμος αναγνωρίζει μόνο μητέρα και πατέρα, ο μόνος τρόπος για την εγγραφή των κοριτσιών θα ήταν να γίνει με τη Mara ως ανύπαντρη μητέρα.

Σε περίπτωση που ο νόμιμος γονέας πεθάνει ή αρρωστήσει σοβαρά, ο άλλος δεν θα είχε κανένα δικαίωμα επί των παιδιών και θα κινδύνευαν να τεθούν στο σύστημα ανάδοχης φροντίδας ή ακόμη και να τεκνοθετηθούν.

Το ζευγάρι προσέφυγε κατά της κυβέρνησης στα δικαστήρια και έχασε πριν καταθέσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη και οι μητέρες δηλώνουν έτοιμες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη στην αλβανική κοινωνία, η οποία θεωρεί σε μεγάλο βαθμό τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και απορρίπτει σημαντικά τις σχέσεις και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Euronews Albania διαπίστωσε ότι το 94,2% των ανθρώπων θα απέρριπτε ένα μέλος της οικογένειας LGBT, το 81,1% έναν δάσκαλο παιδιού, το 63,8% έναν γείτονα και το 61% έναν συνάδελφο. Ένα επιπλέον 86,3% του πληθυσμού δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της LGBT κοινότητας.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν επίσης δημοσιεύσει άρθρα που αποκαλούν τον γάμο “σκάνδαλο” και επικρίνουν τον Veliaj ότι επέτρεψε να γίνει ο γάμος στις εγκαταστάσεις του δήμου. Ομοίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από προσβλητικά και μίσους σχόλια εναντίον του ζευγαριού.

Το ζευγάρι έχει επίσης δεχθεί σοβαρές απειλές κατά της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που το οδήγησε να υποβάλει καταγγελίες στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Αλβανία πρέπει να επιτρέψει τον γάμο ομοφύλων μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti να τον νομιμοποιήσει, ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Αλβανία, Silvio Gonzato, είπε ότι δεν αποτελεί μέρος του κεκτημένου της ΕΕ.

Συνέχισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά “νομίζω ότι η θεμελιώδης αρχή είναι αυτή της μη διάκρισης. Άρα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”.

“Υπάρχει σίγουρα πρόοδος που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε.

News in English