Shadow

Η θέση της Ελλάδας στον Rainbow Map της ILGA-Europe

Στην 7η  θέση, ανάμεσα σε 49 ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται φέτος η Ελλάδα στον Rainbow Map της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης ILGA-Europe.

Ο Rainbow Map δημοσιεύθηκε σήμερα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ILGA-Europe, με την Ελλάδα να έχει ανέβει μια θέση, με βαθμολογία 64.22%, σε αντίθεση με πέρσι που το σκορ της Ελλάδας βρισκόταν στο 57%.

Σύμφωνα με την αναφορά, πολλά τρανς άτομα συνέχισαν να αγωνίζονται οικονομικά και να είναι μετά βίας σε θέση να καλύψουν βασικές ανάγκες. Επίσης, η οργάνωση αναφέρει τον νέο μεταναστευτικό νόμο, ο οποίος κατακρίθηκε ως ξεπερασμένος σε ζητήματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τους κουήρ μετανάστες

Η ρητορική μίσους από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες συνέχισε να αποτελεί σοβαρό ζήτημα, ιδίως κατά την περίοδο των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, να έχει γίνει στόχος, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή, παρόμοια ρητορική εντοπίστηκε συχνά και στα μέσα ενημέρωσης. Σε ότι αφορά στην intersex κοινότητα, τα περισσότερα περιστατικά διαπράττονται από την ιατρική κοινότητα.

Η ILGA-Europe υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα μίσους συνεχίζουν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία της Άννας Ιβάνκοβα, στη διαχείρισή της από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και στην επίθεση σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών, που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το σπίτι της.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, πολλά περιστατικά έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του περσινού Athens Pride, όπως η μεταφορά της εκδήλωσης σε άλλη πλατεία, αλλά και οι βίαιες επιθέσεις σε βάρος ενός τρανς ατόμου, αλλά και αρκετών μεταναστών.

Σε σχέση με την εκπαίδευση, αναφέρεται στη νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και στην «αθώωση» της δασκάλας, που πρόβαλε σε δημοτικό σχολείο την ταινία «Αγόρια στο Ντους».

Επιπλέον, στις 28 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε τη λειτουργία του πρώτου καταφυγίου για ΛΟΑΤΚΙ+ αστέγους. Πριν από την απόφαση ζητήθηκε η γνώμη οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ+ και αργότερα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας.

Παράλληλα, στις θετικές αλλαγές υπογραμμίζεται η προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και η επιβεβαίωση της θεσμοθέτησης της ισότητας στον γάμο (ο χάρτης αφορά στην περίοδο πριν την ψήφιση του νόμου). Ωστόσο, αναφέρεται η απουσία κάποιου αρμόδιου φορέα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και η εισαγωγή τριών ακροδεξιών κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην υγεία, η πρόσβαση στις υπηρεσίες επιβεβαίωσης φύλου παρέμεινε δύσκολη, ειδικά για τα μη ασφαλισμένα άτομα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο η πρόσβαση σε ένα φάρμακο ορμονοθεραπείας ανεστάλη, λόγω μιας αλλαγής στις συνταγές, με τη νέα διαδικασία που πρότεινε το υπουργείο Υγείας να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

Σε σχέση με τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, ειδική αναφορά γίνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, ως ανοιχτά γκέι προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπογραμμίζεται και η πίεση που ασκήθηκε στους δημοσιογράφους και στους υποψηφίους κατά τις εκλογές, να ασχοληθούν με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Συστάσεις

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe συνιστά*:

  1. Την ανάπτυξη ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση του φύλου με βάση μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις (όπως GID/ιατρική διάγνωση, υποχρεωτικό διαζύγιο ή ηλικιακό περιορισμό) και επιτρέποντας την αλλαγή ονόματος χωρίς εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου κανενός ηλικιακού περιορισμού.
  2. Αναγνώριση της τρανς γονεϊκότητας, αναγνώριση του νόμιμου φύλου των γονέων και ευθυγράμμιση με τις διαθέσιμες επιλογές φύλου.
  3. Ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας για τις δημόσιες ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ταραχές ή επιθέσεις.

*Οι συστάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την ψήφιση της ισότητας στον γάμο.

πηγή:antivirus

News in English