Shadow

Τουρκία: Το υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξή του από Φεστιβάλ Κινηματογράφου λόγω ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών

Tο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, (17-28 Απριλίου), βρέθηκε στο στόχαστρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας να αποσύρει την υποστήριξή του από τη διοργάνωση.

«Ισλαμιστικές ομάδες μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, και κυρίως τους δήμους της περιφέρειας Καντίκιοϊ και Μπέγιογλου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξαν το φεστιβάλ, το οποίο ισχυρίζονται ότι έκανε ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα», αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση της Κωνσταντινούπολης UniKuir.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η εφημερίδα Yeni Şafak, στοχοποίησε ταινίες όπως οι «Unicorns», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το «Pet Shop Days», και υποστήριξε ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τέχνης της Κωνσταντινούπολης (İSKV) προσπαθεί να «κανονικοποιήσει τη ΛΟΑΤ κοινότητα». Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Melih Gökçek απευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο και ζήτησε την απαγόρευση του φεστιβάλ.

Ο πρώην δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος Κόμματος AKP κάλεσε επίσης το τουρκικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση του φεστιβάλ το οποίο, σύμφωνα με εκείνον, «προσπαθεί να κάνει τα παιδιά γκέι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στοχοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το 2015 το Φεστιβάλ χρησιμοποιήθηκε ως φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία.

Πλεόν, το λογότυπο του υπουργείου έχει αφαιρεθεί από την ενότητα των «υποστηρικτών» στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. 

News in English