Shadow

Σεξιστικές δηλώσεις Βαρτζόπουλου για γυναικοκτονίες: «Είναι στη φύση του αρσενικού να είναι επιθετικό»

Ισχυρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σχετικά με τις γυναικοκτονίες και τα φύλα. «Η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και μάλιστα μόλις μια ημέρα μετά την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ο κ. Βαρτζόπουλος είχε δηλώσει: «Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους γιατί σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή έμβιου όντος το αρσενικό είναι πάντα πιο επιθετικό, γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει, είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση».

Οι σεξιστικές δηλώσεις του υφυπουργού προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την αποπομπή του.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε: «Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε επίσης την ανάγκη αποπομπής του Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση.

«Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα “41%” δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι “οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν”, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόιντ».

Τις δηλώσεις καταδίκασε και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδριος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι «ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει».

O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας δήλωσε: «Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της».

 O Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επιμένοντας μάλιστα, παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων που ξεσήκωσε, ότι η τοποθέτησή του για τις γυναικοκτονίες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Επανήλθε μάλιστα μετά τις σκοταδιστικές δηλώσεις του στις αρχές του μήνα και την ανάρτησή του στο Facebook.

Mέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση». Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απόλυτα σωστή, είπα ότι επειδή ότι επειδή το αρσενικό φύλο έχει πιο δυνατή σωματική διάπλαση έναντι του γυναικείου, γι’ αυτό και είναι πιο επικίνδυνο, άρα η έκφρασή μου είναι σωστή επιστημονικά».

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί.

News in English