«Τριβές» στο εσωτερικό της ΝΔ φέρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής.

 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν θα συνοδεύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές.

 Μιλώντας στο MEGA, o κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η απόφαση για το εάν τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση ανήκει στον πρωθυπουργό». «Το τι θα ισχύσει για την κάθε ψηφοφορία ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που γίνονται δύο ξεχωριστές ερωτήσεις είναι απόφαση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλοι που θα σκεφτούν σοβαρά την τελική στάση που θα κρατήσουν, ενώ εσχάτως πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο OPEN επανέλαβε την αντίθεσή του τόσο με τον γάμο όσο και με την τεκνοθεσία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του νόμου και δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία ως προς το νομικό μέρος όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Κληθείς, μάλιστα, να απαντήσει εάν προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, είπε ότι «στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω».

Μιλώντας στο κανάλι του ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι διαφωνεί με τον γάμο, ο οποίος θεωρεί ότι δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής, αλλά με θέματα συνείδησης.

 «Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει (το νομοσχέδιο). Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω».

«Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές»

 Ο βουλευτής της ΝΔ, ο Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό, δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ή μόνο ένα νομικό ζήτημα, είναι όλα μαζί. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους γιατί ο γάμος σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα συμπαρασύρει αναγκαστικά και την τεκνοθεσία».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τώρα στις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί έχει πει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει την αναγνώριση μόνο του γάμου μεταξύ ετερόφυλών ζευγαριών, δηλαδή επιτρέπει σε ένα κράτος να έχει μόνο γάμο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών αρκεί όμως να υπάρχει παράλληλα και η νομική προστασία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η βουλεύτρια Αννα Καραμανλή επισήμανε ότι η ισότητα στον γάμο δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η ασφάλεια και η ακρίβεια, καθώς και ότι η ίδια πιστεύει στην κλασσική μορφή οικογένειας.

«Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι πρώτο στην προτεραιότητα των πολιτών. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επί της αρχής διαφωνώ, είχα καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί έχω μια συγκεκριμένη οπτική για το πως βλέπω την οικογένεια. Πιστεύω στο βασικό μοντέλο της οικογένειας, στον πατέρα και στη μητέρα»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο