Απολογία Κούγια για τις τρανσφοβικές δηλώσεις

Να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις τρανσφοβικές και ομοφοβικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της δίκης Λιγνάδη αναγκάστηκε την Τετάρτη ο Αλέξης Κούγιας ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), όπου είχε παραπεμφθεί ύστερα από καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Με πλειοψηφία 4 προς 1, το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτό το νέο αίτημα αναβολής που υπέβαλε μέσω αντιπροσώπου ο ποινικολόγος, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσέλθει στα γραφεία του ΔΣΑ μέσα σε μισή ώρα προκειμένου να μη γίνει ερήμην του η πειθαρχική διαδικασία, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του Συμβουλίου, όταν του παραχώρησε τότε σύντομη αναβολή.

Το ΣΥΔ είχε καταγγείλει τον Μάρτιο τον κ. Κούγια για «απαράδεκτες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου». Ο κ. Κούγιας είχε πει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικές κάμερες έξω από το δικαστήριο ότι «ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λούγκρες και με αλλαξοκώληδες. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμεθα με αυτούς», ενώ είχε κάνει απαξιωτικές και προσβλητικές αναφορές για το Σωματείο και το τρανς μοντέλο Τζεφ Μοντάνα, που είχε μιλήσει για τον Δημήτρη Λιγνάδη, εντολέα του κ. Κούγια.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, ο κ. Κούγιας αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ, όταν η πρόεδρος του επισήμανε ότι τα μέλη του Συμβουλίου έχουν δει τα βίντεο, αυτός υποστήριξε ότι ήταν προϊόν μοντάζ και οι δηλώσεις δεν αφορούσαν τη δίκη Λιγνάδη. Ωστόσο, το βίντεο, που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του ΣΥΔ στο youtube, τον διαψεύδει (https://www.youtube.com/watch?v=HTvxJucnmOA).

Για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του ότι δεν γνωρίζει το Σωματείο ή τη λέξη «διεμφυλικός» ισχυρίστηκε πως ρώτησε τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη κι αυτός του επιβεβαίωσε ότι η λέξη «διεμφυλικός» δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΣΥΔ Αννα Απέργη επισήμανε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ότι «η λέξη υπάρχει στον νομικό μας πολιτισμό», καθώς απαντάται στον δημόσιο λόγο για περισσότερα από δέκα χρόνια, και μάλιστα στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκαλώντας ευρεία συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία.

Ο ποινικολόγος προσκόμισε δελτίο Τύπου του ΣΥΔ σχετικά με την εργασία στο σεξ και ισχυρίστηκε ότι το Σωματείο «ασχολείται μόνο με την αποποινικοποίηση της πορνείας», προκαλώντας την αντίδραση της κ. Απέργη, η οποία σημείωσε: «Ο κατηγορούμενος επιχειρεί να στιγματίσει, να υπονομεύσει και να κιτρινίσει το έργο του ΣΥΔ, που μετρά 13 χρόνια, και προσβάλλει το έργο της αείμνηστης προέδρου του ΣΥΔ, Μαρίνας Γαλανού».

Στον ισχυρισμό του κ. Κούγια ότι έχει πολλούς γκέι φίλους, η κ. Απέργη αντέταξε ότι αυτό αποτελεί σύνηθες επιχείρημα όσων έχουν ομοφοβικό λόγο, ενώ ο δικηγόρος επέμεινε να απευθύνεται στην Τζεφ Μοντάνα με διαφορετικό όνομα και σε γένος άλλο από την ταυτότητα φύλου της, γεγονός που σχολιάστηκε από την πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου. «Ακόμα και σήμερα εδώ μπροστά στα μάτια μας αναφέρεστε στην Τζεφ σε λάθος φύλο», του επισήμανε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο