Shadow

IDAHOBIT 2022: Δηλώσεις πολιτικών και κομμάτων

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βγήκε για πρώτη φορά με βίντεο στο Youtube, δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται στο πλάι όσων αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

«Ως πατέρας, απευθύνομαι, σήμερα, στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών. Για να τους ζητήσω το προφανές: να μη σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Αλλά και ως Πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας. Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay. Θα είμαι δίπλα στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του. Θα είμαι δίπλα και στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης 

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε τη συμπαράστασή του και ταυτόχρονα συνυπέγραψε στην καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο.

Συγκεκριμένα, με μήνυμα που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε: «Την προηγούμενη φορά φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Την επόμενη, σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα. Σήμερα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, υπογράφω στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις».

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, δηλώνει ότι «οι σοσιαλδημοκράτες δουλεύουμε για μια ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία, όπου όλες οι ατομικότητες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους χωρίς φόβο και αμηχανία».

«Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT).

Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί διαχρονικά το σταθερό πυλώνα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές, που στόχο έχουν την επικράτηση της ισότητας, της ευτυχίας και της αγάπης δίχως αστερίσκους, απέναντι στο μίσος, τη δυστυχία και το φόβο.

Ως Σοσιαλδημοκράτες δουλεύουμε για μια ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία, όπου όλες οι ατομικότητες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους χωρίς φόβο και αμηχανία».

Αυστηροποίηση για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων, με ολόπλευρη κοινωνική στήριξη όσων υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές, ζητάει ογενικός γραμματέας του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι απαράδεκτες και καταδικαστέες διακρίσεις και η βία σε βάρος συνανθρώπων μας, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και άλλα προσωπικά γνωρίσματα, δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες διακηρύξεις περί ισότητας και λόγια συμπάθειας, αλλά με αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων και με ολόπλευρη κοινωνική στήριξη όσων υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές. Πραγματική ασπίδα προστασίας από τέτοιες διακρίσεις είναι η συλλογικότητα, η πάλη για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλο το λαό», αναφέρει συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, τοποθετήθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανοιχτά ομοφυλόφιλοι και οι δύο.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε:

«Οι κοινωνίες προχωρούν, το ίδιο και η ελληνική. Η χώρα μας είναι μια κοινωνία που μπορεί να προχωρά, να προοδεύει και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Και ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ειδικά τους ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους που συχνά βασανίζονται από φόβους, ενοχές, αλλά και bullying, θέλω μόνο να πω αυτό που θα ήθελα κι εγώ να έχω ακούσει σε εκείνη την ηλικία: Δεν έχετε κάνει τίποτα κακό, τίποτα για το οποίο να ντρέπεστε, ζήστε τη ζωή σας όπως θέλετε, αν χρειαστείτε βοήθεια ζητήστε την, και θα την έχετε».

Ο κ. Πατέλης με άρθρο του στην Καθημερινή της Κύπρου είπε μεταξύ άλλων:

Στην ελληνική δημόσια σκηνή παραμένει μια λανθάνουσα μορφή ομοφοβίας. Συχνά η συζήτηση γίνεται γύρω τριγύρω, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη ομοφυλοφιλία ή γκέι. Και σιωπή. Δεν ρωτάμε, δεν το συζητάμε. Πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας διστάζουν να το δηλώσουν ανοιχτά. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πολεμήσουμε την ομοφοβία.

Η ομοφοβία είναι καμιά φορά και εσωτερικευμένη. «Πρόσεχε μη σε στιγματίσει αυτό και χαθούν οι ικανότητές σου». Να στιγματίσει τι; Αυτό πού είναι κανείς; Ζωή κρυφή δεν είναι ζωή ευτυχισμένη. Αφού έτσι ζω πάρα πολλά χρόνια, τώρα θα αλλάξω; Χωρίς αυτοσεβασμό δεν υπάρχει ισορροπία, δεν υπάρχει επιτυχία. Ο,τι κρατάει κανείς μέσα του, τον δηλητηριάζει. Είμαι περήφανος και ευτυχισμένος για αυτό που είμαι. Η φωνή δίνει δύναμη. Και τη δύναμη έχουμε υποχρέωση να τη χρησιμοποιούμε, διότι δεν την έχουν όλοι.

«Δεν μας νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου», είναι το κλισέ που έχουμε ακούσει πολλές φορές. Μα η προσωπική ζωή του ανθρώπου δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλική του ζωή. Οπως μπορεί να βεβαιώσει και κάθε ετερόφυλο ζευγάρι, δεν έχει κανείς μια μακροχρόνια σχέση απλώς και μόνο για να κάνει σεξ. Tο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση αναγνώρισης του γάμου ομοφύλων αναφέρει: «Δύο άνθρωποι γίνονται κάτι πολύ πιο σπουδαίο από αυτό που ήταν πριν… Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά». Η αγάπη. Και τις σχέσεις μας τις μοιραζόμαστε με τους φίλους μας και την ευρύτερη κοινωνία. Είμαστε όλοι ζώα βαθιά κοινωνικά.

Οταν είπα στον σύντροφό μου ότι θα γράψω αυτό το άρθρο με αφορμή την ημέρα ενάντια στην ομοφοβία, μου λέει γράψε και ότι δεν κρατάμε τα χέρια μας στον δρόμο. Οντως. Ερχεται από μόνο του, χωρίς να το σκεφτούμε. Μια αφύσικη απόσταση. Ενώ δεν θα έπρεπε.

Κάθε χρόνο κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ολοι ξέρουμε κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ. Μην αυτολογοκρίνεστε. Είναι μορφή ομοφοβίας. Μιλήστε του για αυτά τα θέματα. Μην ντρέπεστε. Είναι διαφορετικός/ή/ό. Αλλά και δεν είναι. Ολοι άνθρωποι είμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα από τη ζωή μας. Δεν είμαστε ίδιοι. Αλλά είμαστε ίσοι.

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας, 17 Μαΐου 2022, γιορτάζεται από το 1990 σε όλο τον κόσμο, για να προτάξει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα…

Η ευκαιριακή-επικοινωνιακή αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ προβλημάτων και η μισή επίλυσή τους από τη Νέα Δημοκρατία έχει έναν και μόνο στόχο: Να χρυσώσει το χάπι των ατόμων που βιώνουν ρατσισμό εδώ και δεκαετίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου τους και να γίνουν μία νέα δεξαμενή ψηφοφόρων για ένα κόμμα που δείχνει να παραπαίει όσο εξαντλεί τις μεσαίες και τις κατώτερες εισοδηματικά κοινωνικές τάξεις.

Με ποια τακτική; Πετώντας μία νομοθετική ρύθμιση, ένα άρθρο, μία παράγραφο κάθε χρόνο λίγο πριν το Pride ή διαρρέοντας προθέσεις περί πολιτικού γάμου χωρίς τίποτα χειροπιαστό.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ημέρα για τις Οικογένειες αγνόησε πλήρως τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, τις οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Και την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, δίνοντας συμβουλές σε γονείς με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά για να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Καλά κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητάει από τους γονείς με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν αφού οι ψηφοφόροι του κόμματός του, είναι ικανοί να διώξουν το παιδί τους από το σπίτι, να του γυρίσουν την πλάτη.

Στην Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η ελληνική οικογένεια καταλαβαίνει το παιδί της. Ότι η ελληνική οικογένεια με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς χρειάζεται και την κρατική στήριξη και αναγνώριση.

Η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να κατοχυρωθεί ο «Γάμος για Όλα» τα άτομα χωρίς αστερίσκους, είναι μία πρόταση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλες τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για βελτίωση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από ομόφυλα ζευγάρια, τη νομιμοποίηση και την ελεύθερη μετακίνηση των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο κ.ά.

Σκοπός μας είναι η φωνή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα αστικά κέντρα και στην επαρχία να δυναμώσει τόσο ώστε κανείς να μην χρειάζεται να κρύβεται ή να κάνει διπλή ζωή. Θέλουμε οι ΛΟΑΤΚΙ+ φωνές να ακούγονται κάθε μέρα, όλο τον χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT) και δηλώνει σταθερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT) και δηλώνει σταθερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων. Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί διαχρονικά το σταθερό πυλώνα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές, που στόχο έχουν την επικράτηση της ισότητας, της ευτυχίας και της αγάπης δίχως αστερίσκους, απέναντι στο μίσος, τη δυστυχία και το φόβο.

Ως Σοσιαλδημοκράτες δουλεύουμε για μια ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία, όπου όλες οι ατομικότητες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους χωρίς φόβο και αμηχανία. Η ελευθερία και η ευημερία του κάθε προσώπου και της κάθε οικογένειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική, αλλά και την οικονομική πρόοδο σε μια σύγχρονη Δημοκρατία· διότι ευημερία δίχως ελευθερία και πραγματική ισότητα δεν υφίσταται.

Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ ΜέΡΑ25

Η φετινή Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, μας βρίσκει να βιώνουμε συλλογικά μια σωρεία θλιβερών και ντροπιαστικών περιστατικών: από τη μία, η πρόσφατη εξοργιστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που αθώωσε τους Αστυνομικούς που συμμετείχαν στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και η ακραία τρανσφοβική επίθεση από ιερέα στην Καλλιθέα, ο οποίος κακοποίησε τρανς γυναίκα διώχνοντάς την από το συσσίτιο της εκκλησίας και στερώντας της μια μερίδα φαγητού

Η πρόσφατη τροπολογία του Νόμου από τον Υπουργό Υγείας για την απαγόρευση των κακοποιητικών πρακτικών «μεταστροφής», μπορεί να απαγορεύει τη διενέργεια τέτοιων πρακτικών σε ευάλωτα άτομα (πχ: ανήλικα) η απαγόρευση όμως αυτή αφορά μόνο σε επαγγελματίες που τις εφαρμόζουν μόνο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, και αφήνει για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο Ιερείς και εκκλησία και τις βασανιστικές και απάνθρωπες γνωστές μεθόδους τους.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα, που όμως πλαισιώνουν πολύπλευρα και εμφατικά τις μάχες που οφείλουμε ως κοινωνία και ως κινήματα να δίνουμε καθημερινά: για τη δικαιοσύνη που δείχνει να είναι «επιλεκτικά τυφλή» ως προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για την αναγνώριση της ευαλωτότητάς τους ως προς τα μέσα διαβίωσης – επιβίωσής τους ως αποτέλεσμα της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν, συνεχώς. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν υποτιμητικά σχόλια και συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε επιθέσεις, και πολλές φορές να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια τους η ζωή.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιβοβίας, δεν στεκόμαστε απλώς αλληλέγγυ@ στην ορατότητα των ατόμων αυτών, αλλά διεκδικούμε την ουσιαστική και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την προστασία της ευαλωτότητάς τους και ζητάμε τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν σε όλ@ να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη ζωή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English