Shadow

Γυναικομαστία

Μία από τις πιο συχνές αιτίες που ένας άντρας, νεαρής ή και μεγαλύτερης ηλικίας, θα επισκεφθεί ένα πλαστικό χειρουργό είναι η γυναικομαστία.

Η γυναικομαστία, αν και αντιμετωπίζεται συνήθως ως αισθητικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενή, ενδέχεται να υποκρύπτει προβλήματα υγείας, κάποια από τα οποία ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Η συχνότητα εμφάνισης της κυμαίνεται μεταξύ 65% στους έφηβους, ηλικίας 12-15 και 40% στους ενήλικους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι δυνατόν να εμφανιστεί διόγκωση των μαστών, εξαιτίας της υψηλής σχέσης οιστροδιόλης – τεστοστερόνης, λόγω της έναρξης της ανδροποίησης. Η διόγκωση όμως αυτή υποχωρεί μετά από 2-3 χρόνια. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο η επέμβαση της γυναικομαστίας να πραγματοποιείται μετά της ενηλικίωση. Αν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και προκαλεί σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση, τότε μόνο, μπορούμε να επέμβουμε νωρίτερα.

Όταν το στήθος παραμείνει σταθερά υπερτροφικό και αυξάνει με τον χρόνο, και εάν μάλιστα ο νεαρός έφηβος-άνδρας αποκτήσει πολλά παραπανίσια κιλά, τότε η γυναικομαστία αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν χάσει τα παραπανίσια κιλά, η συσσώρευση λίπους στην περιοχή των μαστών παραμένει, προσδίδοντας μια εικόνα θηλυπρέπειας.

Η γυναικομαστία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και σε μεγαλύτερες ηλικίες, εξαιτίας της πτώσης των επιπέδων της τεστοστερόνης, σε συνδυασμό με την αύξηση του υποδόριου λίπους. Τότε έχουμε τη λεγόμενη γεροντική γυναικομαστία, που αν και ανεπιθύμητη αισθητικά, συνήθως δεν πρόκειται για παθολογικό φαινόμενο.

Όπως φανερώνει και η λέξη η γυναικομαστία αφορά τη θηλυκοποίηση του ανδρικού στήθους προσδίδοντας του, εν μέρει, γυναικεία όψη λόγω της διόγκωσης των ανδρικών μαστών.Η διόγκωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον υπερτροφικό μαστικό αδένα ή και στην υπέρμετρη συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος, χωρίς την παρουσία υπερτροφικού αδένα, ή και σε συνδυασμό και των δύο. Η γυναικομαστία συνήθως είναι αμφοτερόπλευρη, με όμοιους ή ανόμοιους μαστούς, και πιο σπάνια μπορεί να είναι μονόπλευρη και να αφορά μόνο τον έναν μαστό.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια γυναικομαστίας σε σχέση με την έκταση του προβλήματος της διόγκωσης του μαστού και της περίσσειας δέρματος: 

  • To πρώτο στάδιο αφορά σε μικρή διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος.
  • Το δεύτερο στάδιο σε μεσαία διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος.
  • Το τρίτο στάδιο αναφέρεται σε μεσαία διόγκωση με περίσσεια δέρματος.
  • Το τέταρτο στάδιο αφορά σε εκσεσημασμένη διόγκωση με περίσσεια δέρματος.

Τα αίτια της γυναικομαστίας

Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια της γυναικομαστίας. Το 25% των περιπτώσεων δημιουργείται από άγνωστη αιτία, τη λεγόμενη ιδιοπαθή γυναικομαστία ενώ ένα άλλο 25% μπορεί να οφείλεται στη χρήση φαρμάκων. Ο υπερθυρεοειδισμός και η παχυσαρκία επίσης συνδέονται στενά με την εμφάνιση της γυναικομαστίας Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, όπως πρόβλημα στο συκώτι, στα νεφρά, σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, όπως συμβαίνει σε γονιδιακές ανωμαλίες και στον υπογοναδισμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις η γυναικομαστία δεν αφορά σε ένα απλό αισθητικό πρόβλημα αλλά συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος στους όρχεις, ο καρκίνος του προστάτη, της υπόφυσης κ.ά. Η αύξηση του μεγέθους του μαστού μπορεί να προκληθεί ακόμα και από καρκίνο στον ίδιο τον μαστό, γιατί, ο καρκίνος του μαστού «χτυπάει» και τους άνδρες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στους άνδρες με σύνδρομο Klinefelter/Κλαϊνεφέλτερ (πρόκειται για περίπτωση χρωμοσωμικής ανωμαλίας), η πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στον μαστό αυξάνει 20-50% σε σχέση με τους άνδρες που δεν έχουν αυτό το σύνδρομο. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό το υλικό που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης να αποστέλλεται πάντα για ιστολογική εξέταση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πως γίνεται η διάγνωση της γυναικομαστίας;

Για τη διάγνωση της γυναικομαστίας απαιτείται η λήψηολοκληρωμένου ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέτασή του από τον πλαστικό χειρουργό. Ο πλαστικός χειρουργός με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ της πραγματικής γυναικομαστίας, όπου υπάρχει αύξηση του μεγέθους του ανδρικού μαζικού αδένα, της ψευδούς γυναικομαστίας, όπου υπάρχει εναπόθεση μεγάλης ποσότητας λίπους, σμηγματογόνου κύστης, λιπώματος ή αιματώματος κ.ά. ή ακόμα και της ύπαρξης ενός καρκίνου στον μαστό.

Ο ασθενής, ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης θα πρέπει να υποβληθεί σε μία σειρά εξετάσεων, όπως ορμονολογικό έλεγχο, υπέρηχο στον μαστό, στους όρχεις, εφόσον υπάρχουν ευρήματα. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.

Εφόσον έχει αποκλειστεί η πιθανότητα ενός καρκίνου και έχουν δοκιμαστεί όλες οι μη επεμβατικές μέθοδοι, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση ως μία λύση που επιφέρει μόνιμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν σημάδια-ουλές μετά την επέμβαση;

Σήμερα, η αποκατάσταση της γυναικομαστίας θεωρείται μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς να αφήνει εμφανή σημάδια, με μικρές τομές, καλά κρυμμένες είτε γύρω από τα όρια του συμπλέγματος θηλαίας άλω θηλή, είτε με μικροσκοπικές τομές, απομακρυσμένες από τον μαστό, ώστε να μη δίνουν στόχο, ανάλογα βεβαίως με τη χειρουργική τεχνική που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για προχωρήσει κάποιος σε επέμβαση γυναικομαστίας;

Συστήνεται οι περιπτώσεις εκσεσημασμένης γυναικομαστίας να αντιμετωπίζονται άμεσα, μετά το 18ο έτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ποιο είδος αναισθησίας χρησιμοποιείται:

Η επέμβαση μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία και μέθη, ανάλογα με την κατάσταση υγείας και την επιθυμία του ασθενούς.

Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις;

Η γυναικομαστία συχνά συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις, όπως π.χ. με λιποαναρρόφηση σε άλλα σημεία του σώματος στα οποία υπάρχει ασύμμετρη εναπόθεση λίπους, ή με κοιλιοπλαστική και άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Αποθεραπεία:

Ο ασθενής, ανάλογα με το είδος αναισθησίας και το είδος της επέμβασης, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη ημέρα, φορώντας ένα ειδικό γιλέκο που ακινητοποιεί τη χειρουργηθείσα περιοχή και μειώνει τον πόνο στο ελάχιστο.

Προσωπικά χορηγώ ένα απλό ponstan για τις πρώτες ημέρες, πιο πολύ για την αντιφλεγμονώδη δράση του παρά γιατί υπάρχει ανάγκη παυσίπονου. Κατά την επέμβαση, δεν υπάρχει απώλεια αίματος, οπότε οργανικά δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, γι’ αυτό η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά την επέμβαση και ολοκληρώνεται σταδιακά, σε διάστημα ενός χρόνου.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα της γυναικομαστίας δεν αποτελεί ένα απλό αισθητικό ζήτημα αλλά συχνά συνδέεται με σοβαρή επιβάρυνση της ψυχολογίας του άνδρα, καθώς η προβληματική αυτοεικόνα μπορεί να τον οδηγήσει σε περιορισμό των κοινωνικών του δραστηριοτήτων, τη στέρηση μικρών καθημερινών απολαύσεων όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα, ή να έχει αντίκτυπο ακόμα και στη σχέση του με το άλλο φύλο. Η επίτευξη ενός καλοσχηματισμένου θώρακα, μέσω της επέμβασης που επιγράφτηκε, είναι μόνιμη, γεγονός που χαρίζει στον άνδρα την εμφάνιση που επιθυμεί και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του σε πολλαπλά επίπεδα.

Νεκτάριος Ντουντουλάκης

Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός

Σαρανταπόρου 1 , Αθήνα

Τηλ επικοινωνίας 210-2235410

Email: iatriodudulaki@gmail.com

Web site www.dudulakis.com www.eumorfia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English